Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024:  Που ψηφίζω – Tι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν «κομμένη» ταυτότητα

Ευρωεκλογές 2024:  Που ψηφίζω – Tι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν «κομμένη» ταυτότητα

Αρκετοί εκλογείς αναρωτιούνται αν θα μπορούν να ψηφίσουν με «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Εκτός από την «κομμένη» ταυτότητα, οι εκλογείς έχουν και εναλλακτικές επιλογές κατά την προσέλευση τους στα εκλογικά κέντρα για να γίνει η αναγνώριση τους από την εφορευτική επιτροπή, όπως: διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Που ψηφίζω

Για να βρείτε το εκλογικό κέντρο που ψηφίζετε για τις Ευρωεκλογές 2024, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις». Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο

Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης.

Σε περίπτωση, όμως, που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Πότε κλείνουν οι κάλπες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.

Σε εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέρα από τις δύο ώρες καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει το τέλος της ψηφοφορίας και κλείνονται οι πόρτες του εκλογικού καταστήματος. Αμέσως μετά, αρχίζει η διαδικασία ανοίγματος της κάλπης, αρίθμησης των φακέλων και διαλογής των ψήφων.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές είναι τα εξής:

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΝΙΚΗ
  7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  8. Μερα 25
  9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  10. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
  11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.
  12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
  13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
  14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
  17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
  18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
  19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
  20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
  21. Κίνημα 21
  22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
  24. Νέα Αριστερά
  25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
  26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  28. Ελλήνων Συνέλευσις
  29. Πράσινο κίνημα
  30. Δημιουργία
  31. ΚΟΣΜΟΣ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις