Δεδομένου ότι αρκετοί εκλογείς αναρωτιούνται «που ψηφίζω» ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου υπάρχει η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» από το υπουργείο Εσωτερικών. Το εκλογικό τμήμα των ψηφοφόρων καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους.
Η απάντηση στην ερώτηση «που ψηφίζω» θα σας δοθεί σε λίγα δευτερόλεπτα, κάνοντας απλά βήματα : To μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό). Μάλιστα, οι εκλογείς μπορούν να εντοπίσουν το εκλογικό τους τμήμα και μέσω χάρτη.
Στην πλατφόρμα δεν εμφανίζεται ειδική ένδειξη στους εκλογείς οι οποίοι επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Οι συγκεκριμένοι εκλογείς θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή SMS.
Αν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως το Σάββατο (8/6/2024) και ώρα 17:00, τότε, οι τελευταίοι, αφού ενημερωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις».
Παράλληλα, τονίζεται ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Από την Ελλάδα θα αναδειχθούν 21 Ευρωβουλευτές, ενώ συνολικά 720 θα απαρτίζουν την σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο, δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, ο εκλογέας αποσύρεται στο ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) όπου, χωρίς να είναι θεατός, θα τοποθετήσει στο φάκελο το ψηφοδέλτιο της επιλογής του. Στη συνέχεια ο εκλογέας, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη:
α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο
Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.