Τετάρτη, 9 Οκτ.
25oC Αθήνα

Ευθύμιος Λέκκας για τυφώνα Μίλτον: Δείγμα της κλιματικής κρίσης οι βιβλικές καταστροφές που αναμένονται

Ευθύμιος Λέκκας για τυφώνα Μίλτον: Δείγμα της κλιματικής κρίσης οι βιβλικές καταστροφές που αναμένονται
REUTERS/Octavio Jones

«Ένα στιγμιότυπο στην εξέλιξη της Κλιματικής Κρίσης», χαρακτηρίζει τον τυφώνα Μίλτον που σαρώνει τη Φλόριντα ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας επισημαίνει για τον τυφώνα Μίλτον που απειλεί τη Φλόριντα ότι «οι βιβλικές καταστροφές που αναμένονται σε μία τεράστια έκταση συνθέτουν με τον πιο δραματικό τρόπο την εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση».

«Η μεγάλη ένταση του τυφώνα, η οποία ξεπερνά και το ανώτατο όριο των 5 βαθμών με ταχύτητες ανέμων πάνω από 160 km/h, οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, λόγω κυρίως της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι βιβλικές καταστροφές που αναμένονται σε μία τεράστια έκταση συνθέτουν με τον πιο δραματικό τρόπο την εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση.

Επιπρόσθετα τα συνοδά γεωδυναμικά και υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι θαλάσσιες πλημμύρες, τα μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την τρωτότητα των υποδομών και την ευαλωτότητα των δομών συνθέτουν υψηλότατα επίπεδα διακινδύνευσης, τα οποία εν πολλοίς αδυνατούν να διαχειριστούν οι επιχειρησιακοί και κυβερνητικοί φορείς των ΗΠΑ», σημειώνει ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις