Ελλάδα

Φάλαινα «Ζιφιός»: «Στήθηκε σόου» – Καταγγελίες για την περίθαλψη του κήτους στον Άλιμο

«Στήθηκε σόου. Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με τη διάσωση ενός ζώου», καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, για τον θάνατο του «Σωτήρη», της φάλαινας του είδους «ζιφιός» που εντοπίστηκε τραυματισμένη στις ακτές του Αλίμου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Τσιμπίδης έκανε λόγο για σοβαρά λάθη στις ενέργειες που έγιναν για την περίθαλψη της φάλαινας, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες Τετάρτη (2.2.2022) στη Σαλαμίνα. Στην ερώτηση γιατί δεν πήγε μια ομάδα από το ινστιτούτο στον Άλιμο για να σώσει το κήτος όταν εντοπίστηκε τραυματισμένο, ο κ. Τσιμπίδης απάντησε πως είναι εύλογο ερώτημα αλλά «δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση».

«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Άλλωστε, για εμάς αποτελεί καθημερινότητα να βοηθάμε τέτοια κητώδη είδη, όμως δεν πήραν δημοσιότητα, γιατί δεν ήρθε να τους τραγουδήσει κανείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσιμπίδης.

«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο όπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Και επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

Γιώργος Αμυράς για «ζιφιό»: Ακολουθήσαμε αυστηρά τα διεθνή πρωτόκολλα

«Προσπαθήσαμε, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να δώσουμε μια ευκαιρία στη φάλαινα να ζήσει, μέχρι και ειδικά φάρμακα αναζητήσαμε και βρήκαμε τα οποία μας τα έδωσαν δωρεάν φαρμακευτικές εταιρίες», τόνισε για τον «Σωτήρη», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Αμυράς διαβεβαίωσε πως ακολουθήθηκαν αυστηρά όλα τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα, με την καθοδήγηση της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. «Τίποτα δεν έγινε τυχαία και κουτουρού», είπε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και τόνισε ότι το μόνο που δεν έπρεπε να γίνει ήταν η συγκέντρωση του κόσμου, η οποία ήταν αυθόρμητη.

«Το πιθανότερο είναι το ζώο να είχε κάποιο νόσημα, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Αμυράς λέγοντας ότι τα ακριβή αίτια θα τα γνωρίζουμε σε 2 εβδομάδες όταν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα των ειδικών, θα γίνει υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.

«Επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει ένα δίκτυο 5 κινητών μονάδων Πρώτων Βοηθειών για θαλάσσια θηλαστικά. Έχουμε βρει χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επισήμανε ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους όλων των ΜΚΟ, λέγοντας πως «όλες οι Οργανώσεις πρέπει να είναι μονιασμένες και προσανατολισμένες σε ένα κοινό σκοπό, για τη διασφάλιση των θαλάσσιων θηλαστικών που είναι απαραίτητα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της χώρας».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα