Το «γάντι» μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τις ελλείψεις φαρμάκων σήκωσε ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλλακάκη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, οι απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, έχει παρατραβήξει.
Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Βαλτάς, δήλωσε το πρωί της Τρίτης (30.5.2023) στο iatropedia.gr, ότι ζητά απαγόρευση των εξαγωγών σε 70 επιπλέον σκευάσματα από τον ΕΟΦ, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη, οι Φαρμακαποιθηκάριοι αντιδρούν:
«Ο κ. Βαλτάς είναι προφανές ότι δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προφανές είναι ότι διαβάζει ad hoc την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουμε υποστεί επιπλήξεις από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την παρατεταμένη απαγόρευση στις εξαγωγές. Η δική μας άποψη είναι σαφής. Ήρθε η ώρα να γίνει μια γενναία άρση στα σκευάσματα στα οποία έχουν αποκατασταθεί οι ελλείψεις. Κι αυτά είναι πάρα μα πάρα πολλά. Προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση στα σκευάσματα στα οποία υπάρχει ακόμη πρόβλημα, πχ. ηπαρίνες, ή π.χ σε κάποιες ινσουλίνες. Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους, προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση», τονίζει ο κ. Σκυλλακάκης.
Και ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων, συνεχίζει: «Θα σας πω ένα παράδειγμα: το Eliquis το οποίο είναι εδώ και ένα χρόνο σε απαγόρευση, είναι ένα αντιπηκτικό πανάκριβο, 50 ευρώ το κουτί. Τους τελευταίους 3-4 μήνες το έχουμε στην αγορά με έκπτωση 3% και 4% για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα αποθέματα που αγοράζουμε. Και είναι πάρα πολλά τέτοια φάρμακα», τονίζει ο ίδιος.
Βαλτάς: Ζητάμε απαγόρευση εξαγωγών σε πάνω από 70 επιπλέον φάρμακα που είναι σε έλλειψη
Εντωμεταξύ, νέο επικαιροποιημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει φάρμακα σε έλλειψη όπως είναι: αντιβιοτικά, σκευάσματα για το αναπνευστικό, φάρμακα του ουροποιητικού και της ακράτειας, αντι-επιληπτικά, παυσίπονα – αναλγητικά και αντιψυχωσικά, απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στον ΕΟΦ, ζητώντας απαγόρευση των εξαγωγών τους.
Τα 70 αυτά φάρμακα ζητούν να προσταθούν στα 215 για τα οποία ήδη υπάρχει απαγόρευση. Τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τα φάρμακα σε έλλειψη, ο ΠΦΣ απέστειλε στον ΕΟΦ στις 24 Μαϊου, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.
“Εμείς ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ την απαγόρευση εξαγωγών για πάνω από 70 με 80 φάρμακα, τα οποία είναι σε πλήρη έλλειψη”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί:
“Όταν εγώ έχω 10 συνταγές και καλύπτω μόνο έναν πελάτη, τότε αυτό είναι έλλειψη. Πρέπει να προχωρήσει η απαγόρευση, γιατί εμείς είμαστε σίγουροι ότι τα φάρμακα αυτά πάλι εξάγονται”, αναφέρει ο ίδιος.
Σκυλλακάκης: Το παράλληλο εμπόριο δεν έχει καμία ευθύνη για τις ελλείψεις
Από την πλευρά των Φαρμακαποθηκαρίων, οι οποίοι εγκαλούνται διαρκώς από τους Φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις φαρμάκων, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών, ο πρόεδρος τους Θεόδωρος Σκυλλακάκης επιμένει ότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ομαλοποιηθεί και ότι βρίσκονται σε απαγόρευση σκευάσματα για τα οποία δεν καταγράφονται ελλείψεις:
«Προφανώς ο κ. Βαλτάς δεν ζει σ’ αυτή τη χώρα. Ζει σε παράλληλο σύμπαν. Το παράλληλο εμπόριο δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία ευθύνη για τις ελλείψεις. Η νούμερο 1 και νούμερο 2 ελλείψεις αυτή τη στιγμή, που είναι τα δύο σκευάσματα ινσουλίνης και είναι πολύ καιρό σε απαγόρευση, το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν έχει λυθεί. Γιατί δεν είναι το πρόβλημα οι εξαγωγές. Προφανώς και έχουμε πρόβλημα ελλείψεων, αλλά σαφώς μικρότερο από το παρελθόν. Αλλά επειδή η αγορά έχει ομαλοποιηθεί στα σκευάσματα που είναι υπό απαγόρευση και επειδή καμία νομοθετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για “εγκλήματα σκέψεως”, δηλαδή «συνεχίζουμε την απαγόρευση γιατί οι φαρμακαποθήκες ΜΠΟΡΕΙ να τα εξάγουν και ΘΑ δημιουργηθεί έλλειψη», είναι η ώρα για άρση της απαγόρευσης. Επίσης, καλό θα είναι ο κ. Βαλτάς να φροντίσει για την τήρηση του νόμου εντός του ΠΦΣ και να σταματήσει να κάνει υποδείξεις στους αρμόδιους φορείς για το ποιες είναι οι κατά νόμο πράξεις», καταλήγει ο κ. Σκυλλακάκης.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr