Site icon NewsIT
19:24 | 09.05.17

Ferdinand Monoyer: Κάντε ΤΩΡΑ τα τεστ όρασης [pic]

Ferdinand Monoyer: Κάντε ΤΩΡΑ τα τεστ όρασης [pic]
Newsit Newsroom

Ferdinand Monoyer - Ειδήσεις. Τον Ferdinand Monoyer τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. O Ferdinand Monoyer είναι διάσημος Γάλλος οφθαλμολόγος που έφερε την όραση στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης.

Ειδήσεις – Ferdinand Monoyer. Την τιμητική του έχει σήμερα ο διάσημος Γάλλος οφθαλμολόγος Ferdinand Monoyer, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Μαϊου 1836 στη Λυών της Γαλλίας και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1912. Η Google τιμάει σήμερα τον Ferdinand Monoyer και την συνολική προσφορά του στην επιστήμη. Ο Ferdinand Monoyer είναι ο άνθρωπος που μας… έδειξε τον τρόπο για να “αξιολογούμε” την όρασή μας. Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την οξύτητα της όρασης δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων.

Ο τρόπος είναι απλός: Ο εξεταζόμενος καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, με συνεχώς μικρότερο μέγεθος, από έναν πίνακα μερικά μέτρα μακριά. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες οπτικής οξύτητας είναι ο πίνακας Snellen, που δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer. Ο Ferdinand Monoyer, μάλιστα, “έκρυψε” το όνομά του στον πίνακα οπτικής οξύτητας Monoyer, καθώς αν κοιτάξει κανείς στις άκρες, από κάτω προς τα πάνμω, θα διαβάσει το όνομά του.

Κάντε τώρα ΤΕΣΤ όρασης:
Πόσο καλά βλέπετε μακριά; Κάντε το τεστ από την οθόνη του υπολογιστή σας!
Κάντε ΕΔΩ το πιο πρωτότυπο τεστ όρασης στο διαδίκτυο

Οι διόπτρες και ο Ferdinand Monoyer.

Τα γυαλιά οράσεως χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις του ματιού, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διορθωτικούς φακούς. Οι διορθωτικοί φακοί χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το σφάλμα διάθλασης του ματιού τροποποιώντας το μήκος εστίασης του φακού έτσι ώστε να αμβλύνουν τα αποτελέσματα διαφόρων παθήσεων όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Μια άλλη συχνή πάθηση των ματιών σε μεγαλύτερη όμως ηλικία είναι η πρεσβυωπία, η οποία δημιουργείτε επειδή οι φακοί του ματιού χάνουν την ελαστικότητα τους και προοδευτικά μειώνουν την ικανότητα του φακού να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο μάτι.

Η δύναμη του φακού συνήθως μετράται σε διόπτρες. Τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μυωπίας έχουν αρνητικό βαθμό διόπτρας, ενώ τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας έχουν θετικό βαθμό διόπτρας. Ουσιαστικά η διόπτρα είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης του φακού. Τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση του αστιγματισμού απαιτούν δύο διαφορετικής δύναμης διόπτρες τοποθετημένες σε κατάλληλες γωνίες στον ίδιο φακό.

Τεστ όρασης και Ferdinand Monoyer.

Η μυωπία είναι η πιο κοινή αιτία της θολής όρασης. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αν έχετε μυωπία, τότε τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση από εσάς φαίνονται θαμπά και εκτός εστίασης. Μπορεί να δείτε ότι χρειάζεται να κλείσετε ελαφρώς τα μάτια σας για να “καθαρίσει” λίγο η εικόνα.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που έχουν υπερμετρωπία βλέπουν τα πράγματα που είναι σε μακρινή απόσταση πιο καθαρά από ό,τι εκείνα που είναι κοντά. Έτσι, συνήθως, επηρεάζεται η γραφή και η ανάγνωση. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν το φως που εισέρχεται στο μάτι εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί απευθείας επάνω σε σε αυτόν.

Το τεστ που δείχνει αν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία: Για να κάνετε αυτό το τεστ σωστά, θα πρέπει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε απόσταση από την οθόνη περίπου:

  • 2.20μ για μια οθόνη 20”
  • 1.50μ για μια οθόνη 17”
  • 1μ για μια οθόνη 15”
  • 75 εκατοστά για μια οθόνη 14”

Καλύψτε το ένα σας μάτι με το χέρι σας και κάνε το τεστ. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.

Η όραση σας είναι ελλιπής αν δείτε το “O” πιο έντονο ή πιο μαύρο, είτε στο κόκκινο, είτε στο πράσινο χρώμα. Σε γενικές γραμμές, αν δείτε το “O” πιο μαύρο ή πιο έντονο στο κόκκινο τμήμα, πιθανώς να έχετε μυωπία ή να έχετε μια μυωπική τάση.

Αντίθετα, αν δείτε το “O” πιο μαύρο ή πιο έντονο στο πράσινο μέρος, τότε είναι σίγουρο ότι έχετε υπερμετρωπία. Σε κάθε περίπτωση, αν δείτε το “Ο” πιο έντονο, κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρo και κάντε μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version