Στο πένθος βυθίστηκε το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση με το χαμό της Φιλιώς Πυργάκη σε ηλικία 82 ετών
Το χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο, όπως η ίδια έλεγε που έγραψε τη δική της ιστορία στο δημοτικό τραγούδι και με τον θάνατό της κλείνει μια ολόκληρη εποχή. Δάκρυσαν οι κάμποι και τα βουνά για τη μεγάλη κυρία της ελληνικής παράδοσης, το «αηδόνι του δημοτικού τραγουδιού» που σίγησε για πάντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε περισσότερους από 200 δίσκους, ενώ το όνομά της συνδέθηκε με το δημοτικό τραγούδι και τα πανηγύρια. Εκτός από τις πάρα πολλές εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η Φιλιώ Πυργάκη έκανε και περιοδείες και στο εξωτερικό, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Σκανδιναβία, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους και γνωστούς μουσικούς.
«Ήμουν ένα χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο. Φτώχια πολλή, πήγαινα με τα πρόβατα στο βουνό και τραγουδούσα», είχε πει σε συνέντευξή της στη LIFO…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είμαι αυτοδίδακτη… Ο,τι κατεβάζει ο εγκέφαλος μου»
«Όταν με πήρε μαζί του ο θείος μου να τον συνοδέψω σε ένα γάμο, ήμουνα έτοιμη. Δεν χρειαζόμουν ούτε δάσκαλο ούτε σχολή. Είμαι αυτοδίδακτη. Ό,τι κατεβάζει ο εγκέφαλος το τραγουδάει η Πυργάκη. Από 14 χρονών με έπαιρνε μαζί του, εκεί ψήθηκα, πάνω στη δουλειά. Στα 17 αποφάσισα να ανέβω στην Αθήνα, δεν με σήκωνε το χωριό.
Τότε έκανα τον πρώτο μου μικρό δίσκο: Βαρέθηκα τα νιάτα μου στη μια πλευρά, ο Μπαρμπανικόλας στην άλλη. Ε, και μετά προέκυψαν το ένα κοντά στο άλλο τα μικρά δισκάκια. Μικρούς και μεγάλους έχω κάνει πάνω από 200 δίσκους συνολικά!», έλεγε η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού.
«Το αγαπάω αυτό που κάνω, είναι η ζωή μου όλη. Έχω πάει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου κι έχω περάσει πολύ ωραία. Στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία ήταν δέκα χιλιάδες κόσμος σε μια μεγάλη αλάνα και με αποθέωσαν, εκεί να δεις μεγαλεία. Έχω πάει στον Καναδά, στην Αμερική, στη Γερμανία, όπου υπάρχει ελληνισμός», είχε πει στη συνέντευξη στη LΙFO.
«Το πρωί έκανα τις χημειοθεραπείες και το βράδυ τραγουδούσα»
Εδωσε μάχη τα τελευταία 10 χρόνια με τον καρκίνο ενώ τον Μάιο είχε χάσει τον σύζυγό της από την ίδια αρρώστια.
«Πολεμάω με τον καρκίνο, δεν την κρύβω την αρρώστιά μου. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όσους νοσούν από καρκίνο: Να μην το βάλουν κάτω, να παλέψουν και να έχουν αισιοδοξία. Για το μόνο που παρακάλεσα την Παναγία και έκανα πολλά τάματα είναι να με αφήσει λίγα χρόνια ζωντανή να ευχαριστηθώ τα εγγονάκια μου, την κόρη μου και τον άντρα μου, τίποτα άλλο δεν ζητάω από εκείνη. Δεν τον φοβάμαι τον καρκίνο. Τον πολέμησα, τον πολεμάω και θα τον πολεμήσω», είχε πει σε συνέντευξή της στην Espresso το 2018.
«Όταν μου το πρωτοείπαν οι γιατροί, στεναχωρήθηκα, αγχώθηκα, δεν ήξερα τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Το πρωί έκανα τις χημειοθεραπείες και το βράδυ πήγαινα και τραγουδούσα. Τόσο πολύ ήθελα να τον νικήσω. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, δυστυχώς κατέρρεα».