Site icon NewsIT
10:52 | 16.02.16

Φίλης κατά δασκάλων, καθηγητών και μαθητών που διαμαρτύρονται για τα hot spots

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Το κλείσιμο των σχολείων και η συμμετοχή μαθητών και διδακτικού προσωπικού στις κινητοποιήσεις κατά των hot spots βρίσκει κάθετα αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις τοπικών φορέων εναντίον των κέντρων μετεγκατάστασης ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε:

Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων,  της μισαλλοδοξίας. Να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: Αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ’ τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.
Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να περάσει σε κάθε σχολική τάξη και να εμπνεύσει  τα παιδιά μας, γιατί είναι συμφορά μεγάλη, που λέει και ο ποιητής, «ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα», κάποιες φωνές να δηλητηριάζουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κοινωνία μας, σπέρνοντας το μίσος και τον ρατσισμό.
Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού. Παράλληλα, υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο- θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου, εμπνεόμενο από τη φράση της Νομπελίστριας Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, ότι «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version