Ελλάδα

Financial Times: Σήμερα συμφωνία αλλιώς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και Grexit

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν στους Financial Times ότι δεν υπάρχει σταθερή πορεία προς μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και όπως τονίζουν ''Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά ουσιαστικά κανένας δεν το λέει''.

Financial Times: Τελευταία ευκαιρία στην Αθήνα από την ευρωζώνη

Μια τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει έναν νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους ηγέτες της Ευρωζώνης την Τρίτη παρά τη σκληρότερη στάση που τηρούν πολλές πρωτεύουσες, μετά την εμφατική απόρριψη των όρων του προηγούμενου σχεδίου διάσωσης στο Κυριακάτικο δημοψήφισμα.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι οι ηγέτες είναι απίθανο να συμφωνήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών διάσωσης που θα κρατήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση, σε μια Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσαν βιαστικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσφιξε τη στρόφιγγα στις «πεινασμένες» από ρευστό ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα το απόγευμα καθώς τις κάλεσε να διαθέσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ως αντάλλαγμα στη χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης.

Δεν αποκάλυψε το μέγεθος αυτής της προσαρμογής για τα ενέχυρα αλλά εκτιμάται ότι και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν πρόσβαση στα δάνεια. Διατήρησε το ανώτατο όριο για τα δάνεια αυτά στα 89 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να εγγυηθούν το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης ως ενέχυρο για να υπάρξει ρευστότητα. Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως την Πέμπτη.

«Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά ουσιαστικά κανένας δεν το λέει»

Πολλοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, ανέφεραν ότι υπήρχε ελάχιστη διάθεση για παραχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα και προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει σταθερή πορεία προς μία συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όταν λήξουν σε δύο εβδομάδες ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. «Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά ουσιαστικά κανένας δεν το λέει», σημείωσε ένας από τους επισήμους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Αθήνα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να βάλει (πολιτικά και οικονομικά) σε σειρά τα του οίκου της ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού πραγματοποίησε μια «συμβιβαστική» ομιλία την Κυριακή, απέπεμψε τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ζήτησαν την απομάκρυνσή του.

Ο κ. Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον σπουδαγμένο στην Οξφόρδη Μαρξιστή, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θεωρείται πιο ρεαλιστής από τον θεωρούμενο ως σκληροπυρηνικό Γ. Βαρουφάκη.

Επίσης ο κ. Τσίπρας μετά από επτά ώρες συνομιλιών, έπεισε και τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση που να βεβαιώνει ότι η απόρριψη των όρων διάσωσης στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ήταν εντολή ρήξης με την Ευρωζώνη.

Ωστόσο οι ηγέτες της Ευρωζώνης παραμένουν δύσπιστοι. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, δήλωσε αναφορικά με τη ψήφο του «Όχι» ότι «δυστυχώς διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης» ενώ άλλοι ηγέτες υποστήριξαν ότι θα ακούσουν τις νέες ελληνικές προτάσεις ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.

«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη και η πολιτική δυνατότητα για την εξεύρεση μιας λύσης», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προεδρεύει στα Eurogroup. «Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί. Δεν είναι εύκολο να κλείσεις την πόρτα».

Οι ηγέτες σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, λένε ότι δε θα έρθουν στη συνεδρίαση της Τρίτης για νέους συμβιβασμούς και θα εξετάσουν πως θα δράσουν αφού πρώτα αξιολογήσουν τη νέα πρόταση της Ελλάδας.

«Οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων ενός νέου προγράμματος βοήθειας, δεν υπάρχουν επί του του παρόντος, δήλωσε ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της Angela Merkel.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δικηγόροι της Ε.Ε. εξετάζουν τις συνθήκες της Ευρωζώνης για να βρουν τρόπο ώστε η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ να γίνει νόμιμα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε μια προσωρινή αποβολή από το κοινό νόμισμα.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωναν ότι υπάρχει ελάχιστη προθυμία για διαπραγμάτευση με την Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ούτε οι πολιτικοί ηγέτες ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ήθελαν να κατηγορηθούν για την προετοιμασία ενός “Grexit”.

Αξιωματούχοι είπαν ότι η ΕΚΤ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργοποίηση ενός Grexit, κόβοντας τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες – γεγονός που θα αναγκάσει τη Αθήνα να εκτυπώσει νέο νόμισμα αν ξανανοίξουν – επιμένει ότι η απόφαση ήταν μια πολιτική επιλογή προκειμένου να καλέσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να εγγυηθούν τα ενέχυρα που οι Έλληνες δανειστές χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό της ΕΚΤ.

«Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, αλλά δε θέλουν να κάνουν αυτό που αναμένουν από αυτούς», υποστήριξε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η Γαλλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία έδειξαν μεγαλύτερη συμπάθεια στην Ελλάδα σε σχέση με ορισμένους άλλους ομολόγους της Ευρωζώνης.

Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi «χτύπησε» σε ηπιότερους τόνους στο Facebook:

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η αυριανή συνάντηση (των υπουργών της ευρωζώνης) θα πρέπει να δώσει μια οριστική και μόνιμη λύση σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “

Πηγή Euro2day

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα