Ο νομός Φλώρινας φημίζεται για τη μοναδική του ομορφιά και τις πλούσιες εναλλαγές τοπίων. Ντύνεται στα λευκά κατά τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό, αποτελώντας, έτσι, πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει με τη Βόρεια Μακεδονία (Περιφέρεια Πελαγονίας) και την Αλβανία (Νομός Κορυτσάς) στα βόρεια και δυτικά αντίστοιχα, ενώ στα νότια συνορεύει με τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς και στα ανατολικά με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Φλώρινα, η οποία αποτελεί την πλέον «παγωμένη» πόλη της χώρας μας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 11,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.
Η Φλώρινα, που είναι ευρέως γνωστή ως η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς είναι γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων του πολιτισμού, βρίσκεται σε υψόμετρο 687 μέτρων. Ο ποταμός Σακουλέβας που περνά μέσα από την πόλη, της δίνει μια ιδιαίτερη γοητεία. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν τοπικά εργαστήρια καλλιτεχνών, καθώς και δεκάδες πετρόχτιστα αρχοντικά που κεντρίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών.
Η αρχαία ονομασία της πόλης ήταν «Λυγκηστίς» χάριν στον μυθικό βασιλιά της, τον ήρωα και αργοναύτη Λυγκέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω χωριά, τις παραμονές των Χριστουγέννων τα μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε δεκάδες γειτονιές και συνοικίες της πόλης.
Εκτός από το ξεχωριστό έθιμο με παγανιστικές ρίζες, ας δούμε μαζί, έξι λόγους, για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε την μαγευτική πόλη της Μακεδονίας.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου
Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 2000 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας – Πισοδερίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Σε μια τρομερή τοποθεσία γεμάτη οξιές, οι επισκέπτης θα απολαύσει πέραν από τις άρτιες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου, την υπέροχη θέα προς τις λίμνες Πρέσπες. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 12 διαδρομές, από τις οποίες 9 πίστες, 2 δρόμους αντοχής και 1 πίστα κατάλληλη για snowmobile.
Αμύνταιο
Το Αμύνταιο είναι μια γραφική κωμόπολη που βρίσκεται περίπου 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Από την ευρύτερη περιοχή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την θέα προς όρος Βέρμιο, το Βίντσι, το Καϊμακτσαλάν τους αμπελώνες της περιοχής. Το Αμύνταιο διαθέτει αρκετά ιστορικά μνημεία. Σημαντικά αξιοθέατα είναι ο προϊστορικός οικισμός Αγίου Παντελεήμονα, η ελληνιστική πόλη των Πετρών, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Οι λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές υποδομές εναλλακτικού τουρισμού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης από τα επισκέψιμα οινοποιεία της, ενώ εκεί εμφιαλώνεται και το μεταλλικό νερό «Ξινό Νερό».
Οι μαγευτικές λίμνες
Ο νομός διαθέτει συνολικά έξι φυσικές λίμνες, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ έχουν αναγνωριστεί διεθνώς και προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία και συμπεριλαμβάνονται στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στα σύνορα με την Αλβανία. Η Μεγάλη Πρέσπα αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό στην Ελλάδα, και το σημείο επαφής τριών κρατών: Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία. Η απόσταση από την Φλώρινα στις Πρέσπες είναι 63 χλμ. Στην περιοχή του Αμυνταίου έχουν σχηματισθεί οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Η Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας, με το μέγεθός της ωστόσο να μεταβάλλεται σημαντικά, κυρίως λόγω της υπερβολικής άντλησης για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα, του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα και της άρδευσης των γειτονικών γεωργικών εκτάσεων. Τέλος, η λίμνη Ζάζαρη τροφοδοτεί τη λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία είναι μεγαλύτερη, με έντονο ευτροφισμό.
Nυμφαίο
Το χωριό Νυμφαίο είναι ορεινός οικισμός με υψόμετρο 1.350 μέτρα που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, στις ανατολικές κλιτύες του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας μέσω του αυτοκινητοδρόμου 27 και του οδικού άξονα Ξινού Νερού. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών «Η Νύμφη», ο οποίος παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα, πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης. Στο χωριό υπάρχει επίσης και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο είναι η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών και αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα από τα τρία σημεία ενημέρωσης κοινού της ΜΚΟ Αρκτούρου (καταφύγιο της καφέ αρκούδας).
Αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία
Στο δήμο Φλώρινας, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν προσκυνήματα που συνδυάζουν σπάνιο κάλλος και αρχιτεκτονική αρτιότητα. Επίσης, τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης είναι : το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας,το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα», το Λαογραφικό Μουσείο της «Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας», ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» καθώς και η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας.
Τι να φάτε
Το σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι η την πιπεριά Φλωρίνης, αλλά φημίζεται και γι’ άλλα εκλεκτά εδέσματα όπως: κεμπαπάκια, πίτες, φασόλια, αλλά και γλυκά του κουταλιού, τοπικά αναψυκτικά και φυσικά ποικιλίες κρασιού και τσίπουρου από ντόπιους παραγωγούς.