Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον βιότοπο της καφέ αρκούδας, μέσω εικονικής περιήγησης, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους «επισκέπτες» η εφαρμογή «The Βear Project».
Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να ανακαλύψουν τον τρόπο που αλληλεπιδρά η καφέ αρκούδα με το οικοσύστημα, ενώ παρέχει πολυμεσικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο με πληροφορίες για τη διατροφή, τις συνήθειες, την αναπαραγωγή και τις απειλές που αντιμετωπίζει το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την εφαρμογή ανέπτυξαν μαθητές από τη Φλώρινα, κατακτώντας την τρίτη θέση στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next.
Η ομάδα LIFOR από τον Όμιλο Μικροί Χάκερ του τμήματος Γυμνασίου του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, ο Ορφέας Αλεξιάδης και ο Παύλος Λούγκας (Γ’ Γυμνασίου) και ο Αναστάσιος Ηλιάδης (Β’ Γυμνασίου), με την υποστήριξη του καθηγητή τους Γιάννη Αρβανιτάκη, διακρίθηκαν για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εξερεύνηση του τοπικού οικοσυστήματος, στην ανάδειξη των απειλών που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί του και στην ώθηση σε ενεργή δράση για την προστασία του.
«Το βασικό κίνητρο της ομάδας ήταν να κάνουν πιο διασκεδαστική την εμπειρία μάθησης σχετικά με τον βιότοπο της αρκούδας. Έχοντας ξεναγηθεί πολλές φορές στις εγκαταστάσεις του “Αρκτούρου” στο Νυμφαίο της Φλώρινας, έβαλαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα working prototype για μια εμπειρία εικονικής περιήγησης για μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται από κοντά το Κέντρο Προστασίας της καφέ αρκούδας και τον φυσικό της βιότοπο στην περιοχή μας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής των μαθητών, Γιάννης Αρβανιτάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα παιδιά, όπως εξήγησε, στηρίχτηκαν στο HTML framework Aframe.io (https://aframe.io), το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών και επαυξημένων περιβαλλόντων (VR και AR) με τη χρήση html και JavaScript και το οποίο είναι ανοικτού κώδικα και επίσης χρησιμοποίησαν και το AppInventor για την υλοποίηση της εφαρμογής.
Αναφερόμενος στο πιο δύσκολο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν, σημείωσε ότι ήταν η ενσωμάτωση συγκεκριμένων 3D μοντέλων μέσα στο περιβάλλον, λόγω ασυμβατότητας των εκδόσεων. Επίσης αρκετά απαιτητικός αποδείχτηκε τελικά και ο κώδικας JavaScript που προσθέτει τα στοιχεία αλληλεπίδρασης στο VR περιβάλλον, υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτάκης.
Η ομάδα LIFOR συνεργάστηκε στενά με τη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση «Ο Αρκτούρος» και συγκεκριμένα με την υπεύθυνη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού, Μαρία Γλούφτση, τόνισε ο κ. Αρβανιτάκης. «Συναντηθήκαμε και διαδικτυακά αλλά και από κοντά στον χώρο μας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε στην εφαρμογή και πως μπορούμε να τα βελτιώσουμε» διευκρίνισε.
Τρισδιάστατη εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος της αρκούδας
«Η εφαρμογή “The Bear Project” βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα τη ζωή και τον βιότοπο της καφέ αρκούδας μέσα από μια διπλή εμπειρία: με ένα διαδραστικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) και με μια εύχρηστη εφαρμογή στο κινητό ή στο τάμπλετ που παρέχει πλούσιες πληροφορίες και πολυμεσικό υλικό» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ορφέας Αλεξιάδης από την ομάδα LIFOR.
Ξεχωρίζοντας τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, τόνισε ότι είναι:
- Προσομοίωση βιότοπου σε περιβάλλον VR: Μέσω της τεχνολογίας WebVR, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τρισδιάστατα το φυσικό περιβάλλον της αρκούδας και να αντιληφθεί πώς η αρκούδα αλληλεπιδρά με τα στοιχεία του οικοσυστήματος.
- Πολυμεσικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο: Η εφαρμογή περιέχει πλούσιο υλικό με εικόνες, βίντεο, και αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τις συνήθειες, την αναπαραγωγή, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει η καφέ αρκούδα.
- Προσβασιμότητα για όλους: Ενσωματώνει λειτουργίες όπως το Text-to-Speech, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χρήστες με δυσκολίες ανάγνωσης ή προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα σε σχολεία, τοπικές κοινότητες και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος
Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την ανταπόκριση των χρηστών στην εφαρμογή ο Παύλος Λούγκας, ο οποίος μεταφέροντας τις εντυπώσεις των παιδιών που τη δοκίμασαν, τόνισε ότι ανέφεραν πως τους έκανε εντύπωση το VR περιβάλλον που θύμιζε παιχνίδι και εκτίμησαν, επίσης, πολύ τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες με τη χρήση πολυμέσων και λειτουργιών όπως το Text-to-Speech.
Η πρωτοβουλία της ομάδας LIFOR, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Λούγκας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, καθώς προσφέρει βιωματική μάθηση, που ενισχύει την κατανόηση και την ενσυναίσθηση, προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των χρηστών, ενισχύοντας τη διάθεση για περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών, αναδεικνύει τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα ζώα και οι βιότοποί τους, κινητοποιώντας τους χρήστες προς την ενεργή δράση και την προστασία της φύσης.
Τόνισε ακόμη ότι μέσω πρωτοβουλιών, όπως της ομάδας του, δημιουργούνται γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα σε σχολεία, τοπικές κοινότητες και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι ο Αρκτούρος, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική προσπάθεια.
Αρμονική συμβίωση με την άγρια ζωή
Ως μία πραγματικότητα με πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες περιέγραψε ο Αναστάσιος Ηλιάδης τη συνύπαρξη ανθρώπου με την καφέ αρκούδα στη Φλώρινα. «Πρόκειται για μια περιοχή όπου η καφέ αρκούδα είναι φυσικός κάτοικος εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι άνθρωποι καλούνται καθημερινά να συμβιώσουν αρμονικά μαζί της. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα χάρη στις προσπάθειες φορέων όπως ο “Αρκτούρος”, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα όπως η προστασία των αγροτικών καλλιεργειών και η ασφαλής διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κοντά στα δάση και τους βιότοπους της αρκούδας» επισήμανε.
Η εφαρμογή «The Bear Project», τόνισε ο Αναστάσιος Ηλιάδης, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση αυτής της σχέσης με τους εξής τρόπους:
- Προσφέρει στους χρήστες ξεκάθαρες πληροφορίες για τις συνήθειες και τη συμπεριφορά της αρκούδας, κάτι που μειώνει τους φόβους και τα στερεότυπα γύρω από το είδος.
- Μέσα από την εικονική πραγματικότητα και την πολυμεσική εμπειρία, οι χρήστες κατανοούν καλύτερα την αξία της αρκούδας στο τοπικό οικοσύστημα και το πόσο σημαντική είναι η προστασία της.
- Η γνώση που παρέχεται από την εφαρμογή οδηγεί τους κατοίκους σε πιο υπεύθυνες πρακτικές όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την αρμονική συνύπαρξη με την άγρια ζωή.
Στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next οι μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν, παρουσίασαν τις προτάσεις τους όχι μόνο ως ενεργοί πολίτες της Ελλάδας, αλλά και ως μέλη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας, αναδεικνύοντας τη δυναμική του STEM στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.
Το Generation Next είναι εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων του Ιδρύματος Vodafone που προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στην STEM εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από όπου και αν βρίσκονται στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, μετρά περισσότερους από 135.600 ωφελούμενους και 962 καινοτόμα projects μαθητών/μαθητριών. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.