Πέμπτη, 31 Οκτ.
21oC Αθήνα

Φλώρινα: Τα τρία τραγικά λάθη που οδήγησαν στη δηλητηρίαση των 14 ενοίκων στο ξενοδοχείο

Φλώρινα: Τα τρία τραγικά λάθη που οδήγησαν στη δηλητηρίαση των 14 ενοίκων στο ξενοδοχείο

Το ενδεχόμενο η μαζική δηλητηρίαση σε ξενοδοχειακή μονάδα της Φλώρινας να οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος στο σύστημα ψύξης και θέρμανσης εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο καινούργιος λέβητας αερίου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο κτίριο το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχε μπει σε λειτουργία για μόνο λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, μηχανολόγο μηχανικό του ΑΠΘ και ενεργειακό επιθεωρητή, στην περίπτωση του ξενοδοχείου της Φλώρινας και της δηλητηρίασης 14 ανθρώπων από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, ο ίδιος εντοπίζει τρία τραγικά λάθη.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr, μέσω οπτικού υλικού που είδε από τον χώρο του λεβητοστασίου, παρατήρησε πως δεν υπάρχει κατάλληλη καμινάδα για τη διοχέτευση των καυσαερίων από τον λέβητα προς τα έξω. Αντίθετα, ήταν τοποθετημένος ένας σωλήνας που έβγαινε από το παράθυρο του υπόγειου λεβητοστασίου, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί καμινάδα.

«Δεν γινόταν η εξαγωγή των καυσαερίων μέσα από καμινάδα. Ο λέβητας συνδέεται με μία καμινάδα μέσω ενός καπναγωγού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να υπήρχε μόνο ο καπναγωγός. Δηλαδή, τα καυσαέρια έφευγαν μέσα από το σωλήνα του καπναγωγού, που έβγαινε από το παραθυράκι του υπογείου. Δεν γινόταν, απ’ ότι φαίνεται η ροή των καυσαερίων κανονικά, με σύνδεση, με καμινάδα έτσι ώστε να φεύγουν τα καυσαέρια πάνω από τη στέγη. Εφόσον τα καυσαέρια δεν έφευγαν στο περιβάλλον από πάνω και υπήρχε μόνο μία οριζόντια σωλήνας, τα καυσαέρια επέστρεφαν πίσω με αποτέλεσμα οι καυστήρες να ”μπουκώσουν” και έτσι να δημιουργηθούν συνθήκες ατελούς καύσης», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι: «σε όλα τα κτίρια που έχουν λεβητοστάσια, οι λέβητες συνδέονται με τις καμινάδες μέσω του καπναγωγού. Ήταν λάθος στην περίπτωση του ξενοδοχείου στη Φλώρινα που ο καπναγωγός λειτουργούσε και ως καμινάδα. Ο τεχνικός έπρεπε να συνδέσει τον καπναγωγό με την καμινάδα, πράγμα που δεν έκανε ποτέ. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν προέβη σε αυτή τη σύνδεση. Σε αυτό το κομμάτι ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία ευθύνη. Αυτό ήταν υποχρέωση του τεχνικού, του ανθρώπου δηλαδή που γνωρίζει και έχει αναλάβει τα τεχνικά. Για μένα η ευθύνη του επιχειρηματία είναι η ηλεκτρονική αίτηση υποβολής για άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου. Την έχει κάνει ο ιδιοκτήτης;».

Ο κ.  Χριστοδουλίδης επισημαίνει εκτός των άλλων και τη σημασία του φύλλου καύσης, τον έλεγχο επί της ουσίας από ειδικό της περιεκτικότητας των καυσαερίων και το κατά πόσο αυτά είναι στα επιτρεπτά όρια. Ένας τέτοιος έλεγχος θα έδειχνε, όπως λέει ο ενεργειακός επιθεωρητής, ότι υπήρχε υπερβολική ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα.

«Όταν έχουμε λέβητες πρέπει μία φορά τον χρόνο να έρχεται ένας ειδικός να κάνει έναν έλεγχο στα καυσαέρια, αν δηλαδή οι εκπομπές καυσαερίων είναι εντός επιτρεπτών ορίων. Υπήρχε εδώ αυτό το φύλλο καύσης; Δεν υπήρχε. Άρα δεν έγινε ρύθμιση του καυστήρα. Άρα δεν υπήρχε αυτό το φύλλο καύσης που εκεί θα φαινόταν ότι πραγματικά κάτι δεν πάει καλά, θα φαινόταν δηλαδή η υπερβολική ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα».

Τέλος, έθεσε το ζήτημα των ανοιγμάτων αερισμού και εξαερισμού σε κάθε λεβητοστάσιο έτσι ώστε, όπως σημειώνει, να μην δημιουργούνται συνθήκες ατελούς καύσης και να ”εκτονώνεται” το μονοξείδιο του άνθρακα σε εξωτερικό χώρο. Ουσιαστικά, αναφέρεται στην ύπαρξη παραθύρων στο λεβητοστάσιο.

«Δεν θα είχε συμβεί η δηλητηρίαση των ενοίκων εάν υπήρχαν τα κατάλληλα ανοίγματα στο λεβητοστάσιο. Η εξαγωγή του μονοξειδίου προς το περιβάλλον θα γινόταν μέσω αυτών των ανοιγμάτων και δεν θα έμπαινε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και κάτω από τις χαραμάδες των πορτών. Αυτά τα ανοίγματα θα βοηθούσαν επομένως να ”εκτονωθεί” το μονοξείδιο. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα ανοίγματα είτε ήταν πολύ μικρά είτε δεν υπήρχαν».

Έξι στα δέκα λεβητοστάσια δεν είναι ασφαλή

Ο κ. Χριστοδουλίδης κάνει την εντυπωσιακή αποκάλυψη πως 6 στα 10 λεβητοστάσια σε κτίρια της Αθήνας έχουν αυξημένο ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα και επομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μία ασφαλή λειτουργία.

«Με βάση το δικό μου πελατολόγιο και την δεκαετή εμπειρία μου στο επάγγελμα έχοντας επιθεωρήσει εκατοντάδες λεβητοστάσια, αναφέρω ότι 6 στα 10 λεβιτοστάσια στο κέντρο της Αθήνας είναι προβληματικά. Είναι δεν είναι ασφαλή και δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Η δική μου πρόταση είναι να μπουν ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα λεβητοστάσια δια νόμου».

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα δραματικά περιστατικά με ανθρώπους που δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και είχαν τραγική κατάληξη.

«Τον Οκτώβριο του 2006, σε δωμάτιο ξενοδοχείου πάλι, 2 παιδιά τουριστών έχασαν τη ζωή τους από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. Έναν χρόνο μετά, το 2007, στο Νεοχώρι Ηλείας ένα ζευγάρι χάνει τη ζωή του από τοξικά αέρια που παρήχθησαν από το καλοριφέρ στο σπίτι όπου φιλοξενούνταν. Άλλο ένα περιστατικό, λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο του 2009, όταν δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα, 2 πελάτες ξενοδοχείου, ένας 27χρονος και ένας 28χρονος βρίσκουν φρικτό θάνατο με διαφορά μίας ημέρας».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Πεϊβάνη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις