Δευτέρα, 28 Οκτ.
22oC Αθήνα

Φλώρινα: «Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται» – Συγκλονίζει ένοικος του ξενοδοχείου που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα

Φλώρινα: «Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται» – Συγκλονίζει ένοικος του ξενοδοχείου που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα

Στις τραγικές στιγμές που βίωσε με την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στο Λιμνοχώρι Φλώρινας περιέγραψε ένας ένοικος του ξενοδοχείου. Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας 55χρονος.

«Βλέπαμε τον θάνατο να έρχεται και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Ορέστης Σαμαράς, ο οποίος τελικά βγήκε από το ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι Φλώρινας,  σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

«Αρχικά επηρεάστηκε η γυναίκα μου. Σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα, μου φώναξε πως δεν αισθάνεται καλά κι εγώ πήγα να την συνεφέρω. Αλλά φτάνοντας εκεί επηρεάστηκα κι εγώ κι ένιωσα ότι λιποθυμώ, χάνοντας τις αισθήσεις μου», ήταν τα λόγια του στη συνέχεια.

«Σταθήκαμε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, καθώς το ΕΚΑΒ κλήθηκε και ήρθε άμεσα», είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως ναι μεν τώρα είναι καλά στην υγεία τους, αλλά παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

Όπως μάλιστα ανέφερε μέχρι τώρα, ούτε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ούτε κανείς άλλος από την επιχείρηση, δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους.

 

Στον εισαγγελέα ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα (28.10.2024) ο 53χρονος, υπεύθυνος του ξενοδοχείου στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπου σημειώθηκε η δηλητηρίαση των 14 ατόμων από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ένας 55χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Εντατική. «Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και σταθερή… Πρέπει να περιμένουμε ο χρόνος να περάσει» δήλωσε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Όλα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου (26.10.2024) όταν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου αισθάνθηκαν αρχικά ζαλάδες και ίλιγγο. Τα συμπτώματα όσο περνούσε η ώρα εντείνονταν και μετά τις δώδεκα κάποιοι λιποθύμησαν.

«Ήρθαν εννέα άτομα σε ημιλυπόθυμη κατάσταση, είχαν απώλεια συνείδησης, τάση για έμετο και κακουχία. Γίνανε όλες οι εξετάσεις εργαστηριακές, τους χορηγήθηκε οξυγόνο, τους βαστήξαμε μέχρι πριν μία ώρα περίπου προληπτικά όπου πήραν όλοι εξιτήριο», είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος.

Κι ενώ είχαν απομακρυνθεί οι ζαλισμένοι ένοικοι, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι από ένα δωμάτιο δεν απαντούσε κανείς. Εισέβαλαν τότε από την μπαλκονόπορτα και αντίκρισαν λιπόθυμο ένα ζευγάρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

Αναφορικά με το σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης διαμενόντων σε τουριστικό κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει τα εξής:

Το κατάλυμα είχε ελεγχθεί εγκαίρως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα,           
Στις 18.10.2024 επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας 2 πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024 +8.192),  ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
α) πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος
β) πρόστιμο για μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)
Η ΠΥΤ είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα.
Τα ξημερώματα της 27ης 10.2024 στο τουριστικό κατάλυμα του Λιμνοχωρίου Φλώρινας διαπιστώθηκε σύμφωνα με την διενέργεια προανάκρισης  του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, τραυματισμός ενοίκων με συμπτώματα δύσπνοιας, ναυτίας και ζαλάδες από εισπνοή τοξικού αερίου εντός του τουριστικού καταλύματος.

Στις 27.10.2024 η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση διακοπής της λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.

Επισημαίνει την απόλυτη προτεραιότητά του για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών συνεχίζοντας τη διενέργεια  αυστηρών ελέγχων.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις