- Στο τελικό στάδιο οι κλίμακες για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 - Σε κλίμακες ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους θα κατατάσσονται μισθωτοί και συνταξιούχοι για να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου - Μέσα στον Μάρτιο η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων - Πως θα γλιτώσετε την "τσιμπίδα" των τεκμηρίων - Τι θα ισχύσει για άνεργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους - Απ'ο την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking
Αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.
Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.
Πάντως, επειδή το τελευταίο ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, μελετάται και μια ενδιάμεση κλιμάκωση. Με τις αποδείξεις οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
Από την ψήφιση του νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις με μετρητά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τους άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για συγκέντρωση αποδείξεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορεί να χρησιμοποιεί μετρητά προκειμένου να εξασφαλίσει σε αποδείξεις το 30& ή και λιγότερο του ετήσιου εισοδήματος για να τύχει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
Στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει το Taxis να ανοίξει και να ξεκινήσουν οι πολίτες να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στον Μάρτιο. Αυτό για να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.
Στη Γενική Γραματεία Δημοσίων Εσόδων περιμένουν την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για να ανάψει το “πράσινο φως” για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οι διατάξεις αυτές θα καλύψουν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η φορολόγηση των ανέργων, των φοιτητών και όσων αποκτούν εισόδημα περιστασιακά. Ακόμη θα καλυφθούν οι περιπτώσεις όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2015) δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τον κωδικό 049.
Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες υθα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγαλύτερη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθερο επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.
Πιεριστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεροι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής