Είστε 18 και άνω; Παρακαλώ, περάστε από την εφορία, έφτασε και η σειρά σας… Είναι επί της ουσίας αυτό που λέει το ελληνικό δημόσιο σε νέους από 18 ετών και πάνω: έφτασε και η δική τους ώρα να… ανοίξουν παρτίδες με την εφορία!
Τι; Μπορεί κάποιος που είναι 18 ετών να είναι ακόμη μαθητής Λυκείου; Ή μπορεί να είναι και φοιτητής; Το ελληνικό δημόσιο δεν το νοιάζει. Θέλει μόνο να του υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τον Ιούνιο. Κι ας μην έχουν εισοδήματα!
Είναι απίστευτο αλλά είναι ελληνικό. Μέσα στις εξετάσεις, το κράτος καλεί παιδιά 18 ετών να κάνουν δήλωση στην εφορία, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Σύμφωνα με διάταξη του νέου φορολογικού, κάθε φυσικό πρόσωπο πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει όσοι έχουν κλείσει τα 18 πρέπει να πάνε στη ΔΟΥ τους και να πάρουν αριθμό φορολογικού μητρώου. Και μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να συμπληρώσουν και φορολογική δήλωση. Μέχρι εδώ, καλά…
Οι δηλώσεις αυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα «χρεώνονται» αυτόματα κατά την εκκαθάριση τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Θα θεωρείται δηλαδή ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν θα αναγνωρίζονται ούτε σαν προστατευόμενα μέλη.
Έτσι θα θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.00 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών! Και εδώ μπαίνει η συλλογή αποδείξεων!
Αλλιώς θα πρέπει ο 18χρονος, που συντηρείται από την οικογένεια του, να πληρώνει φόρο 10% των 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις.
Αλλά η κυβέρνηση έχει… μεριμνήσει να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς φορολογούμενους να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα. Πως; Με τη διαδικασία αμφισβήτησης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Μόνο που για να αμφισβητηθεί ότι υπήρχαν εισοδήματα, πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ από τον ίδιο τον φορολογούμενο (ή εξουσιοδοτημένο συγγενικό πρόσωπο) και μαζί με το έντυπο της δήλωσης, να υποβάλει να τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος νέος συντηρείται από τους γονείς του.
Και φυσικά πρέπει να πεισθεί και ο εφοριακός που θα παραλάβει τη δήλωση και τα δικαιολογητικά. Τότε, το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ θα διαγραφεί από τη δήλωση του νεαρού και θα μεταφερθεί σε αυτή των γονιών του.
Όμως από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ίσως χρειαστεί να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί και αφού σταλεί το εκκαθαριστικό, να πάει ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μικρότερος ο φόρος στα ακίνητα – Οι αρχηγοί ζήτησαν νέους συντελεστές από τον Στουρνάρα
Διπλό χαράτσι τον Ιανουάριο στα ακίνητα
Στουρνάρας: Ούτε εγώ έπαιρνα απόδειξη
Οι “άχρηστες” αποδείξεις και οι παγίδες του νέου φορολογικού