Ελλάδα

«Φορτωμένα» με Meteor τα ελληνικά F-35: «Πράσινο» φως από τους Αμερικανούς στη χρήση των πανίσχυρων πυραύλων

Θετικοί οι Αμερικανοί στην πιστοποίηση των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor στα stealth μαχητικά F-35. Τα αεροσκάφη 5ης γενιάς πρόκειται να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Οnalert.gr, στις πρώτες συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει μεταξύ του Αεροπορικού Επιτελείου αλλά και των αρμόδιων για τα εξοπλιστικά Αμερικανών αξιωματούχων, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται θετική στο ελληνικό αίτημα προκειμένου οι «φονικοί» Meteor να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιστοποιημένων όπλων, τα οποία θα διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους τα πιο σύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

Μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά «εκτινάσσει» τις επιχειρησιακές δυνατότητες των «αόρατων» μαχητικών, καθώς η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα αεροσκάφους παγκοσμίως θα μπορεί να επιχειρεί έχοντας στο οπλοστάσιο της και όχι απλά κάτω από τα φτερά της, αλλά κρυμμένους στην άτρακτο του μαχητικού, τους πιο αποτελεσματικούς πυραύλους αέρος-αέρος.

Όπλα τα οποία ήδη διαθέτει στις αποθήκες της η Πολεμική μας Αεροπορία, τα οποία αποκτήθηκαν ταυτόχρονα με τα Rafale.

Μάλιστα, οι ιπτάμενοι στις γαλλικές «ριπές» εκπαιδεύονται από την πρώτη στιγμή πάνω σε αυτά.

Και μόνο ο συνδυασμός της τεχνολογίας, την οποία θα διαθέτουν τα 5ης γενιάς F-35, αλλά και τα πανίσχυρα Rafale με τις δυνατότητες των Μeteor, αρκεί για να καταλάβει καθένας ότι η Πολεμική Aεροπορία θα πετά με δύο κορυφαία μαχητικά, τα οποία θα μπορούν να φέρουν πέρα από τα υπόλοιπα όπλα και τους πυραύλους «φόβητρο» για την τουρκική αεροπορία. Όπλα τα οποία δεν διαθέτει, τα οποία θα φέρουν επίσης δύο αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας άγνωστα για αυτή. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την απόλυτη επισφράγιση του ποιοτικού πλεονεκτήματος της HAF, το οποίο θα αποτελεί ηχηρή απάντηση στην απόκτηση από την Τουρκία 40 μαχητικών Viper με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαβαθμισμένων Meteor προκαλούν κυριολεκτικά «ζάλη» σε κάθε αντίπαλο, πόσο μάλλον όταν θα βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων. Με ταχύτητα που ξεπερνά ακόμα και τα 4 Mach, κινητική ενέργεια πέρα από κάθε σύγκριση και δυνατότητα βίαιων ελιγμών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο εκτόξευσης, ο Meteor αποτελεί εφιάλτη για κάθε στόχο.

Με τη βοήθεια του πανίσχυρου Radar AESA κατευθύνονται με ακρίβεια σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Αν και το βεληνεκές τους παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό», πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 200 χλμ, την ώρα που οι Έλληνες ιπτάμενοι αρκούνται στο να αναφέρουν ότι ο Meteor φτάνει πολύ πιο μακριά από κάθε άλλο πύραυλο που διαθέτουν τόσο η HAF όσο και οι γείτονες.

Το πρωτοπόρο σύστημα προώθησης του πυραύλου «Throttleable Ducted Ramjet» αποτελεί το μυστικό, το οποίο εξασφαλίζει τεράστιες εμβέλειες αλλά και ταχύτητες. Και σε συνδυασμό με την πανίσχυρη πολεμική κεφαλή «High Explosive Blast Fragmentation» μετατρέπουν τον Meteor σε μη αντιμετωπίσιμο όπλο για κάθε τύπο μαχητικού. Ειδικά εντός της ζώνης των πρώτων 60 χλμ, η οποία θεωρείται για τους Meteor ως «Νo Escape Zone», το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 100% και παραμένει πολύ υψηλό ακόμα και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα έξω από αυτή.

Έτσι, ένας και μόνο Μeteor αρκεί για να καταρρίψει ένα εχθρικό μαχητικό σε αυτές τις αποστάσεις. Με δεδομένο ότι η Πολεμική μας Αεροπορία θα διαθέτει στα τέλη του 2024 συνολικά 24 Rafale αλλά και με την απόκτηση των πρώτων 20 F-35 αυτό θα μεταφράζεται σε 88 Meteor, αν και τα 44 αεροσκάφη απογειωθούν ταυτόχρονα φορτωμένα με τους φονικούς πυραύλους. Ενώ στο χάρτη θα βρίσκονται στα μέσα του Αιγαίου οι Meteor θα μπορούν να χτυπήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια μαχητικά και κάθε είδους αεροπορικό μέσο βαθιά μέσα στην τουρκική ενδοχώρα.

πηγή: Onalert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί
Οι ιδιώτες επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η ΗΔΙΚΑ λέει το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί