Η “οπισθοδρομούσα πυρκαγιά”, το “φαινόμενο του πλυντηρίου”, οι 15 εστίες από ανθρώπινο χέρι στον Έβρο και η σχεδόν παράλληλη φωτιά σε Ασπρόπυργο και Μονή Κλειστών, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της μεγάλης έρευνας που διεξάγουν Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΥΠ για να διευκρινίσουν για το τι ακριβώς συνέβη, το πενθήμερο της μεγάλης καταστροφής.
Οι αναλυτές των αρμοδίων υπηρεσιών, σε πρώτη φάση διαπιστώνουν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς το μέγεθος και το είδος της διπλής πύρινης λαίλαπας.
Ξεκινώντας από την Πάρνηθα, οι ειδικοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καταγράφουν σε πρώτη φάση τα εξής χαρακτηριστικά: Αρχικά, στις 08:35 ξεσπούν με διαφορά λίγων λεπτών (ακολούθησαν στις 09:04 και στις 09:15) τρεις πυρκαγιές που οφείλονται σε αμέλεια, καθώς κάποιοι που -μέχρι στιγμής- δεν έχουν εντοπιστεί, άναψαν φωτιές είτε για να διώξουν φίδια από τους κήπους των σπιτιών τους, είτε για να κάψουν λάστιχα με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρών ανέμων να λάβουν αμέσως διαστάσεις.
Και ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο εναέριες, όσο και επίγειες, ρίχνονται στη μάχη του Ασπροπύργου, ξαφνικά, στις 11:56, ξεσπά μια και μοναδική εστία, σε δασική έκταση κοντά στη Μονή Κλειστών. Το πρώτο ελικόπτερο, φθάνει στη φωτιά στις 12:01, ενώ στις 12:03 στο σημείο καταφθάνουν και 4 αεροπλάνα. Όμως, δεν κατάφεραν να την περιορίσουν και οι φλόγες με απίστευτη ορμή κατεβαίνουν προς τη Φυλή. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής διαπιστώνουν, για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη ένταση στη χώρα μας, τη λεγόμενη “οπισθοδρομούσα πυρκαγιά” (backing fire).
Όπως λένε οι αναλυτές στο newsit.gr, η φωτιά κινείται βορειο – βορειοδυτικά, αντίθετα από την διεύθυνση του ανέμου. Με απλά λόγια, η φωτιά κινείται ανάποδα από τη φορά του ανέμου. Για να συμβεί αυτό, παίζει ρόλο το κλίμα που δημιουργεί η φωτιά από μόνη της, το ανάγλυφο της περιοχής (χαράδρες) που δημιουργούν αυτό που οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ονομάζουν στη γλώσσα τους, το “φαινόμενο του πλυντηρίου”. Δηλαδή, όπως έρχεται ο βόρειος αέρας, μέσα στις χαράδρες και με τη βοήθεια του ειδικού κλίματος που δημιουργεί η φωτιά, την κάνει να περιστρέφεται, όπως ακριβώς ο κάδος του πλυντηρίου και τελικά να τη γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, η φωτιά, άλλαξε κατεύθυνση και κινήθηκε προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, κάνοντας το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αίτια της πυρκαγιάς, οι ειδικοί αναλυτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει, όμως εξετάζουν τα δεδομένα. Πρώτον, ότι υπήρξε μια εστία, δεύτερον ότι στο σημείο περνάνε πυλώνες υψηλής τάσης και τρίτον ότι το σημείο είναι ιδιαίτερα δύσβατο.
Η φωτιά στον Έβρο
Σε ό,τι αφορά στη φωτιά της Αλεξανδρούπολης, οι αρχές διαπίστωσαν ότι το προηγούμενο Σάββατο (19.08.2023) και μέσα σε λίγα λεπτά, ξεσπούν από τα Λάβαρα του Έβρου και προς Αλεξανδρούπολη σε σημεία που δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, ούτε πυλώνες υψηλής τάσης όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κάτι που προβληματίζει. Ενώ δηλαδή δεν δικαιολογείται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, οι 15 εστίες, εκτιμούν οι αρχές, ότι μπήκαν από ανθρώπινο χέρι. Γι’ αυτό και στις έρευνες μπήκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αστυνομία, παράλληλα με την έρευνα του ειδικού Τμήματος της Πυροσβεστικής. Έτσι, καταλήγουν ότι είναι ανθρώπινο χέρι αυτό που έβαλε τη φωτιά, όμως -μέχρι στιγμής- δεν μπορεί να αποδοθεί σε αμέλεια ή εμπρησμό.