Παρασκευή, 4 Οκτ.
26oC Αθήνα

Φωτιά σε τρία μέτωπα στην Ηλεία: Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια

Φωτιά σε τρία μέτωπα στην Ηλεία: Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια
Φωτογραφία Eurokinissi

Δύσκολες ώρες περνά ο νομός Ηλείας, καθώς έχουν ξεσπάσει τρεις φωτιές από το μεσημέρι της Παρασκευής (04.10.2024) με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί μετά από μήνυμα του 112, ενώ έχουν καεί και σπίτια.

Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στο Γεράκι Αμαλιάδας λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, η δεύτερη λίγο αργότερα στο Πανόπουλο και η τρίτη νωρίς το απόγευμα στην Μανωλάδα του νομού Ηλείας.

Η μεγαλύτερη φωτιά βρίσκεται στο Γεράκι. Εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Μάλιστα το 112 εξέδωσε μήνυμα προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα, απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα». Οι κάτοικοι των τριών αυτών περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση την Αμαλιάδα.

 

Επειδή η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς. Στην περιοχή πλέον επιχειρούν 188 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για συντονισμό. Υπάρχει επίσης βοήθεια από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης παρατηρεί στενά  την εξέλιξη της πυρκαγιάς ενώ όπως επεσήμανε στο ilialive.gr ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια εστάλησαν 10 εναέρια μέσα στην περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ήδη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος, Νίκος Ρουμελιώτης και μεταβαίνει ο αρχηγός, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

«Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γεράκι είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το μέτωπο της φωτιάς κινείται τώρα προς την περιοχή Χάβαρι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

Επίσης, ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου είναι δραματικές, με την φωτιά να έχει φτάσει στα σπίτια.

Επί ποδός βρίσκεται και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας καθώς όλα τα μηχανήματα τα οποία διαθέτει βρίσκονται ήδη στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Πανόπουλο, στο Χάνι Σπαρτουλιάς του νομού Ηλείας. 

Επί ποδός βρίσκονται 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου, 10 οχήματα, και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα το 112 εξέδωσε και νέο μήνυμα για την περιοχή Χάβαρι Ηλείας καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

 

Οσον αφορά στη φωτιά στην Μανωλάδα Ηλείας καίει σε χαμηλή βλάστηση με την κινητοποίηση της πυροσβεστικής να είναι μεγάλη.

Στην περιοχή επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

 

Υπάρχει συνδρομή και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνολικά εννέα πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από το πρωί σήμερα (04.10.2024) σε περιοχές του νομού Ηλείας και ήδη βρίσκεται επί τόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Το κλιμάκιο αναμένεται να συλλέξει στοιχεία, σχετικά με αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις