Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δαδιάς, στον Έβρο, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς που καίει για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. κ. Αρτοποιός, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.
Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.
Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη συνδρομή που παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικότατη επίσης είναι η συνδρομή τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού. Παράλληλα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ.
«Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή», υπογράμμισε.
Ως μία μάχη που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Παραμένοντας καθημερινά στο πεδίο ο κ. Πέτροβιτς εξηγεί πως αδιάλειπτα και με συντονισμένες ενέργειες οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης επιχειρούν τόσο για την αναχαίτιση της φωτιάς όσο και για την κατάσβεση τυχόν νέων εστιών, που εμφανίζονται λόγω των εναλλαγών του ανέμου.
«Οι επίγειες δυνάμεις με αποφασιστικότητα επιχειρούν αδιάκοπα με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων, τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας και του Δήμου μετακινούνται συνεχώς στα σημεία όπου αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς για τη διεύρυνση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, ή τη δημιουργία νέων με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών. Όλοι, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνικός Στρατός, Δήμος Σουφλίου, Περιφέρεια, Δασικές Υπηρεσίες, οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές πυροσβέστες, υλοτόμοι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και ταυτόχρονα η διάσωση της μοναδικής σε αξία διεθνώς της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου», δήλωσε χαρακτηριστικά.