Site icon NewsIT
20:56 | 22.07.23

Φωτιά στη Ρόδο: Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς

Φωτιά στη Ρόδο: Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς

Πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά έχουν σκεπάσει την περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Newsit Newsroom

Στους λόγους που η φωτιά στη Ρόδο αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες ημέρες και ώρες εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Αναλυτικά ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: “Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, λόγω των υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων:

-Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
-Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου
-Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες.
-Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
-Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.

Εν κατακλείδι επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version