Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Φωτιά στη Χίο και μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι, απομακρυνθείτε προς παραλία»

Φωτιά στη Χίο και μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι, απομακρυνθείτε προς παραλία»
alithia.gr

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (01.07.2024) στην Χίο, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα. 

Η Πυροσβεστική έλαβε σήμα για φωτιά στο Μετόχι Σιδηρούντας στη Χίο, λίγο μετά τις 10:30, και άμεσα κινητοποιήθηκαν στην περιοχή επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης

Στις 11:00 εστάλη και μήνυμα από το 112. «Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μετοχίου Σιδηρούντας, απομακρυνθείτε προς παραλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χωριό πρόκειται για φωτιά στην περιοχή Λάμπης, μια ρεματιά στο ύψος του κοιμητηρίου του χωριού που βγαίνει στο Μετόχι.

Επί τόπου επιχειρούν 89 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν την επέκτασή της σε κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη»

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Γιώργος Ζώας, δήλωσε στο politischios.gr, ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται νότια με ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες και περιουσίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζώα, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικίες. 

Ζωντανή εικόνα της πυρκαγιάς

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας την αντιμετώπισή της ακόμη πιο δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Επίσης επιχειρούν 4 υδροφόρες από το δήμο Χίου και 3 από ιδιώτες.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή»

Η κατάσταση δεν είναι καλή στα πύρινα μέτωπα της Σιδηρούντας, ανέφερε στο Ράδιο – Αλήθεια ο αντιδήμαρχος, Παντελής Καμπούρης, σημειώνοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ανοίγουν αντιπυρική ζώνη πάνω από το Μετόχι που θα κατευθυνθεί ΒΑ, διαγώνια ώστε να «κόψει» τη δίοδο της φωτιάς προς το χωριό της Σιδηρούντα.

Παράλληλα με την έλευση των αεροσκαφών, είπε ο κ.Καμπούρης, ελπίζεται να «πιαστεί» το μέτωπο προς Αψηλές για να ανακοπεί η πορεία προς Ελίντα.

Στην κατάσβεση της φωτιάς εκτός της πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου με υδροφόρες, συμμετέχουν επίσης και εθελοντικές ομάδες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις