Τρίτη, 13 Αυγ.
29oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, καίγονται σπίτια σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Γέρακα

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, καίγονται σπίτια σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Γέρακα
REUTERS/Alexandros Avramidis

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αττική καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή (11/08/2024) από τον Βαρνάβα μαίνεται για δεύτερο 24ωρο.

Ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα και λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πέρασε προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα και Ροδόπολη.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί αλλά επεκτάθηκε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, ακόμη και στο Γέρακα. Μια πύρινη λαίλαπα που επεκτείνεται σε μια ακτίνα πάνω από 30 χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, περιουσίες που χρειάστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να δημιουργηθούν.

Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε Πεντέλη, Χαλάνδρι και Βριλήσσια καθώς η φωτιά καίει σπίτια, επιχειρήσεις με τους ανέμους να έχουν πέσει, όμως το θερμικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Πύρινο μέτωπο καίει στο Άνω Σούλι μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα. Οι φλόγες φτάνουν τα 15 με 20 μέτρα ενώ στο σημείο βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα.

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις γύρω από τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

 

Χαρακτηριστικό είναι πως αστυνομικοί αναζητούν πόρτα – πόρτα τυχόν εγκλωβισμένους ανθρώπους στην Πεντέλη, ώστε να απομακρυνθούν και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.


Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις