Τετάρτη, 14 Αυγ.
31oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Ολοκληρώθηκε η αυτοψία στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Φωτιά στην Αττική: Ολοκληρώθηκε η αυτοψία στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Από 2.000 ως 4.000 ευρώ θα λάβουν ως προσωρινή αποζημίωση οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από την τεράστια φωτιά που εκδηλώθηκε στην βορειοανατολική Αττική την Κυριακή (11.08.2024) και έκαψε σχεδόν 100.000 στρέμματα.

Η αυτοψία που ξεκίνησε σήμερα (14.08.2024) στις περιοχές της Αττικής που επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά, ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής της περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε έλεγχο σε 29 επιχειρήσεις, δίνοντας εντολή για αποζημίωση σε 19 από αυτές.

Η προσωρινή αποζημίωση ύψους 2.000 ως 4.000 ευρώ, θα δοθεί σε 10 επιχειρήσεις της ανατολικής Αττικής και αφορά 8 θερμοκήπια, 1 φυτώριο και 1 κτηνοτροφική μονάδα.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις στη βόρεια Αττική που επηρεάστηκαν από τη φωτιά, θα δοθεί η προσωρινή αποζημίωση σε 9 από αυτές.

Αν και ο έλεγχος αφορούσε 19 επιχειρήσεις στο σύνολο, 7 από αυτές ήταν κλειστές ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης και θα εξεταστούν πάλι την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024.

Σε ακόμη μία επιχείρηση, εξετάζεται η άδεια λειτουργίας της.

Τα μέλη της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής της περιφέρειας Αττικής, αφού έλεγξε την κατάσταση των επιχειρήσεων και συγκέντρωσε τα δικαιολογητικά από τους ιδιοκτήτες, εξέδωσε το πόρισμα με την εκτιμώμενη ζημιά και προσκόμισε τα στοιχεία στο υπουργείο πολιτικής προστασίας ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Το Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι αυτοψίες όλων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από τα κλιμάκια των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής.

Οι 29 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής και Βορείου Τομέα Αθηνών.

Κατόπιν εντατικής εργασίας των τριμελών κλιμακίων των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, ολοκληρώθηκαν εντός της ημέρας οι αυτοψίες σε όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, προκειμένου ακολούθως να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, κατ’ εφαρμογή της κρατικής αρωγής, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:

– Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 αφορούν θερμοκήπια, μια φυτώριο και μια κτηνοτροφική μονάδα. Άπασες υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 € έως 4.000 €.

– Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 19 επιχειρήσεις. Εξ αυτών θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 € έως 4.000 € οι 9. Να σημειωθεί ότι 7 από τις εταιρικές μονάδες βρέθηκαν κλειστές ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, και θα επανελεγχθούν την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, ενώ για μια εξ αυτών ελέγχεται η άδεια λειτουργίας.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα μέλη των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής αρχικά πραγματοποιούν τον διά ζώσης έλεγχο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε επιχείρηση, συγκεντρώνουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, εκδίδουν το πόρισμα με την εκτιμώμενη ζημιά και ακολούθως προσκομίζουν τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκαν, δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες τάχιστα, όπως ακριβώς αποφασίστηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης 13 Αυγούστου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις