Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Πώς η κλιματική κρίση προκαλεί ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα – Ανάλυση από το Sky News

Την ώρα που η Αττική έχει μείνει να μετρά τις πληγές της μετά το πέρασμα της μεγάλης φωτιάς, οι ειδικοί αγωνίζονται να καταλάβουν πως η κλιματική κρίση «δείχνει τα δόντια της» με τέτοια σφοδρότητα στην Ελλάδα, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια τεράστιες πυρκαγιές. 

Δημοσίευμα του Sky News αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα και ειδικά η Αττική είδε για ακόμη μια φορά έναν από τους ελάχιστους πνεύμονές της να γίνονται στάχτη από τη φωτιά.

Οι ακραίες πυρκαγιές εξάλλου σημειώνονται σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία χρόνια, ενώ τείνουν να γίνουν συνηθισμένο φαινόμενο στον Καναδά και τις περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο, εκτοξεύοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. 

Τι είναι μια «ακραία» πυρκαγιά;

Κατά το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός του τι συνιστά μια πυρκαγιά ακραία (wildfire), επειδή σχετίζεται με την τοποθεσία, είπε o συγγραφέας Douglas Kelley.

Θα μπορούσε να μετρηθεί με στοιχεία όπως η καμένη περιοχή, η ένταση ή πόσο ασυνήθιστη είναι μια τέτοια φωτιά ανάλογα  είναι, ανάλογα με την περιοχή.

Αλλά σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό των wildfire είναι οι περσινές πυρκαγιές σε Καναδά, Αμαζονία και Ελλάδα.

Η φετινή φωτιά στην Αττική θα μπορούσε να θεωρηθεί ακραία καθώς έκαψε δεκάδες σπίτια και μπήκε μέσα στον οικιστικό ιστό λέει Τζο ΜακΝόρτον από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF).

Το Sky News αναφέρει ότι από την πυρκαγιά στην Αττική έγιναν στάχτη 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Η κλιματική αλλαγή έκανε την πρόκληση ακραίων πυρκαγιών και τρεις φορές πιο πιθανή στην Ελλάδα. 

Αν η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι ακραίες πυρκαγιές θα είναι όλο και πιο συχνές. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στεγνώνουν τα δάση, και κάνουν μια πυρκαγιά «πιο πιθανό να εξαπλωθεί», είπε ο Kelley. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη περισσότερης βλάστησης, η οποία παρέχει περισσότερα «καύσιμα» για τη φωτιά.

Τι μπορεί να γίνει

Αν και ο αριθμός των ακραίων πυρκαγιών αυξάνεται, η συνολική έκταση της γης που καίγεται μειώνεται.

Η Δρ Clair Barnes από το Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι ελπίζει ότι η έκθεση θα «καθοδηγήσει τις προετοιμασίες για τις πυρκαγιές και θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει το απλό γεγονός ότι οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται έως ότου αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.».

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο μελλοντικός κίνδυνος – αλλά αυτό θα πάρει πολύ χρόνο ώστε να έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσει θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προστασίας των δασικών ορίων, να μειώσουν το «φυσικό καύσιμο» πυρκαγιάς (καθαρισμός οικοπέδων κοκ), να επιβάλουν απαγορεύσεις σε ημέρες υψηλού κινδύνου και να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα πρόβλεψης έγκαιρης προειδοποίησης.

Με πληροφορίες από skynews.com

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Με τους φερόμενους δράστες τα παιδιά ήταν συνέχεια μαζί» λέει ο πρώην σύντροφος της 22χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα το 2011
«Ο Γιώργος ήταν ο καλόκαρδος γίγαντας, με τη Νατάσσα είχαμε το παιδάκι μας και συνεννοούμασταν γι΄ αυτό» αποκάλυψε ο πρώην σύντροφος της άτυχης 22χρονης
Σαλαμίνα: «Είχαμε χαθεί με τα παιδιά, αλλά με τους φερόμενους δράστες ήταν συνέχεια μαζί» λέει ο πρώην σύντροφος της 22χρονης
Δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος ζωής του 39χρονου που εξαφανίστηκε στη Λάρισα - «Δεν σταματάμε την έρευνα αν δεν βρούμε κάποιο στοιχείο»
Η μητέρα του 39χρονου ζήτησε από την υπηρεσία της να μειωθεί ο όγκος των καθηκόντων της για να επικεντρωθεί στην εξαφάνιση του παιδιού της
Λάρισα: Δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος ζωής του 39χρονου – «Δεν σταματάμε την έρευνα αν δεν βρούμε κάποιο στοιχείο»