Site icon NewsIT

Φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Νέα και Παλαιά Πεντέλη, καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων, αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα

12.08.2024 | 15:54
Φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Νέα και Παλαιά Πεντέλη, καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων, αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα

A house is seen in flames as a wildfire burns in Nea Penteli, Greece, August 12, 2024. REUTERS/Elias Marcou

Στην «κόλαση» της φωτιάς έχει παραδοθεί η βορειοανατολική Αττική. Τα πύρινα μέτωπα σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό και Μαραθώνα καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει στο Πάτημα Βριλησσίων και έχουν κυκλώσει σπίτια.

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, που βλέπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς, που είναι δύσκολο για την ώρα να ελεγχθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις λυσσασμένες φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους των 8 μποφόρ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, 40 αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν σφόδρα τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα εκκένωσης από Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, ενώ σε Νταού και Διώνη οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, απειλώντας τα. Στη συνέχεια, εστάλη μήνυμα 112 στην περιοχή Ερυθρός Νέα Μάκρη για εκκένωση προς Ραφήνα και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη Νέα Πεντέλη για εκκένωση προς Χαλάνδρι. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε για εκκένωση Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Λίγο μετά τις 3 εστάλη 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων για κεντρικά Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι, οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις γύρω από τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

 

Επιχειρούν 692 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 194 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112.

 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version