Τρίτη, 20 Αυγ.
33oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Σοβαρές ζημιές σε δύο μεταβυζαντινούς ναούς του δήμου Μαραθώνα

Φωτιά στην Αττική: Σοβαρές ζημιές σε δύο μεταβυζαντινούς ναούς του δήμου Μαραθώνα

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στους μεταβυζαντινούς ναούς των Αγίων Αποστολών στην Οινόη Μαραθώνα, και του Αγίου Αθανασίου στο Καλεντζί, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη βορειοανατολική Αττική το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου.

Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την αυτοψία που έκανε η εφορεία αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής, σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους που επλήγησαν από τη φωτιά.

Αν και στους δύο μεταβυζαντινούς ναούς υπάρχουν μεγάλες ζημιές, οι τοιχογραφίες τους δεν επηρεάστηκαν.

Ανεπηρέαστοι από φθορές αποδείχθηκε πως είναι ο αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης των αρχαίων Αφιδνών στο Καπανδρίτι και οι οργανωμένοι και επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Μαραθώνα (Ραμνούντος, Τύμβου Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης).

Χωρίς ζημιές είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Ικάριον του Δήμου Διονύσου (ιερά Διονύσου και Απόλλωνος, θεατρικός χώρος κλπ.), καθώς και ο ταφικός περίβολος εκτός της περίφραξης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ολοκληρώθηκαν, χθες οι αυτοψίες, αφενός στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και αφετέρου στο Μουσείο και σε διάσπαρτα μεμονωμένα ορατά ή/και ιστάμενα μνημεία, εντός των ορίων των Δήμων Ωρωπού, Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης:

Στον Δήμο Ωρωπού (Δ.Ε. Καπανδριτίου), στο λόφο Κοτρώνι, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών και όπου αποκαλύπτονται, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη την παραμικρή φθορά, αν και η φωτιά κατέκαψε τα πρανή του λόφου.\

Στον Δήμο Μαραθώνος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος, μαζί με τους τύμβους του Βρανά και των Πλαταιέων που βρίσκονται εντός της περίφραξης του μουσείου, στους οργανωμένους και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου (αρχαιολογικοί χώροι Ραμνούντος, Τύμβου Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών, στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης), η πυρκαγιά δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα.

Στον κηρυγμένο, απαλλοτριωμένο και περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο της Οινόης Μαραθώνος έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης στον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού πύργου της Οινόης. Ο μικρός μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος δεν έφερε τοιχογραφικό διάκοσμο, εντός της περίφραξης, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, στη στέγη και στα σύγχρονα επιχρίσματα των εσωτερικών τοίχων του. Σημαντικές φθορές έχει υποστεί, επίσης, η νεότερη στέγη και το εσωτερικό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου, στο Καλέντζι Μαραθώνος. Οι τοιχογραφίες δεν υπέστησαν φθορές.

Ο εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Καλέντζι Μαραθώνος:

Στον Δήμο Διονύσου, ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος (Ικάριον), (ιερά Διονύσου και Απόλλωνος, θεατρικός χώρος, κλπ.) και ο ταφικός περίβολος, εκτός της περίφραξης, δεν έχουν υποστεί φθορές. Παρέμεινε αλώβητος και ο περιβάλλων χώρος πρασίνου.

Στον Δήμο Πεντέλης, στους χώρους των λατομείων, στην αρχή της οδού Λιθαγωγίας, στο σπήλαιο των Αμώμων (σπηλιά Νταβέλη) και στους δύο ναούς που βρίσκονται στην είσοδό του, δεν έχουν σημειωθεί φθορές παρά μόνο ελαφρώς, σε υπέρθυρο που βρίσκεται στο έδαφος. Τμήμα της οδού Λιθαγωγίας, σε νοτιότερη θέση, πλησίον του ναού των Αγίων Ασωμάτων, έχει μαυρίσει από τη φωτιά. Η κατάσταση είναι απολύτως αναστρέψιμη.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πεντέλης:

Τα υπόλοιπα μεμονωμένα μνημεία δεν υπέστησαν φθορές. Σε πολλές περιπτώσεις έχει καεί η βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις