Δευτέρα, 12 Αυγ.
34oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Τί είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων – Πυρομετεωρολόγος εξηγεί

Φωτιά στην Αττική: Τί είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων – Πυρομετεωρολόγος εξηγεί

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους της τάξεως των 8 μποφόρ δίνουν 670 πυροσβέστες στις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη βορειοανατολική Αττική.

Σε ανάρτησή του ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος εξηγεί τί είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων, που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική, από τον Βαρνάβα από όπου ξεκίνησε χθες, Κυριακή (11.08.24), με Πεντέλη, Γραμματικό και Καλλιτεχνούπολη να «πνίγονται» στις φλόγες και στους καπνούς σήμερα.

«Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

 

Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» έγραψε, αναρτώντας και φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ που δείχνει το φαινόμενο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις