- Τέταρτη μέρα από τη φωτιά στην ανατολική Αττική και ακόμα δεν υπάρχει λίστα αγνοουμένων - Ζητούν από τους συγγενείς να προσέρχονται στην Ιατροδικαστική υπηρεσία στο Γουδί από τις 08:00 έως τις 20:00 - Ανοργανωσιά και έλλειψη πληροφόρησης καταγγέλλουν οι συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται - Το DNA θα δώσει τις απαντήσεις – Πληροφορίες πως ταυτοποιήθηκαν ήδη 10 θύματα
Μια κραυγή αγωνίας. Μια κραυγή για τους δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται μετά τη φονική φωτιά στην ανατολική Αττική. Την καταστροφή με τους 81 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τον άγνωστο μέχρι και σήμερα αριθμό αγνοουμένων.
Μπαίνουμε ήδη στην τέταρτη μέρα από τη φωτιά που σάρωσε τα πάντα στην ανατολική Αττική. Που έσβησε οικισμούς από το χάρτη. Που πήρε ζωές και περιουσίες. Που αφήνει πίσω καταστροφή, θρήνο, οργή και αγωνία. Αγωνία όχι μόνο για την επόμενη μέρα αλλά κυρίως για εκείνους που αγνοούνται. Τέταρτη μέρα από την καταστροφή και ακόμα το κράτος δεν είναι σε θέση να δώσει επίσημη λίστα με τους ανθρώπους που αγνοούνται.
Οι συγγενείς τους βιώνουν ένα δράμα χωρίς προηγούμενο. Χαρακτηριστικά τα λόγια της Κατερίνας Χαμηλοθώρη, που αναζητά τον αδερφό της. Δεν ξέρω, είπε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (26.07.2018) στον ΑΝΤ1 αν πρέπει να χαρώ που δεν είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
Κατήγγειλε ανοργανωσιά και έλλειψη ενημέρωσης. «Αν δεν κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι για τους ανθρώπους μας, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τίποτα Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν», είπε με τη φωνή της να σπάει από τη συγκίνηση. «Θέλω να βρεθεί ο αδερφός μου, θέλω να βρεθεί όλος ο κόσμος». Σημείωσε πως πολλοί από τους αγνοούμενους μπορεί να είναι ανάμεσα στους διασωληνωμένους, στους ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν πάνω τους ταυτότητα όταν τους βρήκαν.
Ακούστε τι είπε
Η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι αυτή που έγινε το βράδυ της Τετάρτης από την Πυροσβεστική όταν ανακοινώθηκε ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τους 81 νεκρούς από τη φωτιά στην ανατολική Αττική. Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη ζήτησε από τους συγγενείς των αγνοουμένων να πάνε στο Γουδί για να δώσουν DNA.
«Παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων», ανέφερε.
Αλλά αυτό δεν απάλυνε τον πόνο. Δεν «απάντησε» στην αγωνία τους για το που είναι οι δικοί τους άνθρωποι.
Το DNA θα δώσει τις απαντήσεις για τους αγνοούμενους από τη φωτιά στην Αττική
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 10 θύματα από την καταστροφική φωτιά. Ακόμη και οι έμπειροι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των σορών, λυγίζουν. Μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Η διαδικασία προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται και εκτιμάται ότι έως το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί.
Στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή», είπε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς.
Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.