Site icon NewsIT

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγεται πευκοδάσος, αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθούν οι φλόγες

31.07.2024 | 21:26
Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγεται πευκοδάσος, αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθούν οι φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην Εύβοια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7.24) στην περιοχή Αφράτι.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και η έντασή τους έφτασε μέχρι τα 7 μποφόρ.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών. Οι κάτοικοι του χωριού Αφράτι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Βασιλικό, ενώ αυτοί των χωριών Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να κινηθούν προς Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, η φωτιά έφτασε στα 1.500 μέτρα, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν στην περιοχή για να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης. 

Στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.   

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Από τη φωτιά στο Αφράτι κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες που επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγα λεπτά αλλά κατάφερε να βγει από τον πύρινο κλοιό.

Πυροσβέστης έσωσε σκύλο

Μια ανθρώπινη και αρκετά συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε σε δάσος στην περιοχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στην Εύυβοια, με πυροσβέστη να σώζει ένα σκυλάκι.

Οι πυροσβέστες έσωσαν το σκυλάκι του έδωσα νερό και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο στον Πισσώνα για να του προσφέρουν τροφή.

Στην Εύβοια ο Κικίλιας

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version