Πέμπτη, 1 Αυγ.
27oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για τον έλεγχο του πύρινου μετώπου πριν φυσήξουν και πάλι ισχυροί άνεμοι

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για τον έλεγχο του πύρινου μετώπου πριν φυσήξουν και πάλι ισχυροί άνεμοι
Eurokinissi

Μεγάλη μάχη με τη φωτιά δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια με στόχο το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7.24) να τεθεί υπό έλεγχο πριν αρχίσουν και πάλι να πνέουν ισχυροί άνεμοι, όπως αναμένεται από το πρωί της Πέμπτης (1.8.24).

Για την φωτιά που ξέσπασε σε αγροδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν τεράστια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε το απόγευμα στην περιοχή του χωριού Αφράτι και γι’ αυτόν τον λόγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού να τον εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν προς Βασιλικό.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους άλλων τριών οικισμών (Καμάρι, Καλύβια, Άγιος Γεώργιος Αρμά) να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα.

Από την ώρα που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έχουν μεταφερθεί στην Εύβοια, έχουν αναπτυχθεί, ενώ ενισχύονται ακόμη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη μάχη μετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Στις 9:30 το βράδυ σταμάτησαν τις ρίψεις τα 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα που είχαν διατεθεί για το συντονισμό τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 1η Αυγούστου σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα (01.08.2024) στην περιφέρεια Αττικής καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις