Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Φωτιά στην Ηλεία: Δύο οι μεγάλες εστίες σε Λάτα και Πρόδρομο – Σηκώθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα

Φωτιά στην Ηλεία: Δύο οι μεγάλες εστίες σε Λάτα και Πρόδρομο – Σηκώθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα

Καλύτερη είναι η εικόνα σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς καθώς με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα και φαίνεται πως οι πυροσβέστες καταφέρνουν σταδιακά να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ηλεία, Αχαΐα και Αρκαδία.

Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό της φωτιάς στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε χωριά της Πηνείας, καθώς το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου (22.6.2024) οι φλόγες απείλησαν τα χωριά Λάτα και Πρόδρομος. 

Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ήχησε και πάλι το 112 σε όσους βρίσκονταν στο χωριό Λάτα να απομακρυνθούν πως Σιμόπουλο.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει από χθες το απόγευμα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν 154 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα.

Οι άνεμοι δεν είναι τόσο ισχυροί όσο χθες και έτσι η πυροσβεστική πιστεύει πως θα καταφέρει μέσα στην ημέρα να περιορίσει τη φωτιά.

 

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μίλησε ξεκάθαρα για εμπρησμό λέγοντας πως: «Φαίνεται ότι είναι εμπρησμός. Ξεπήδησαν πολλές εστίες μαζί, δεν μπορεί παρά να είναι εμπρησμός». Σημειώνεται πως υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια.

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας, η οποία οριοθετήθηκε χθες το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα.

Νεκρός 55χρονος που προσπάθησε να βοηθήσει

Ένας 55χρονος άνδρας έχασε την ζωή του στην Ηλεία, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο 55χρονος βρισκόταν στο χωριό Μυρτιά και έσπευσε να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις είχε καταναλώσει φαγητό κι έτσι έπαθε αναρρόφηση.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα για τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Κρανίδι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Η φωτιά άφησε πίσω της καταστροφές σε κυρίως σε αυλές σπιτιών, ενώ έπληξε και δυο οικίες. Από το πύρινο μέτωπο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Τα υπόλοιπα μέτωπα στη Μεγαλόπολη είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Στη Μεγαλόπολη πάντως οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς καταστράφηκαν επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά και στην Ύδρα, σε δύσβατο και απόκρημνο μέρος με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής διά θαλάσσης.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις