Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Φωτιά στην Κερατέα: Αναφορές για καμένα σπίτια – Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά στην Κερατέα: Αναφορές για καμένα σπίτια – Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Κερατέα που ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (30.06.2024), καθώς δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις εστίες. Στον οικισμό Πλάκα έχουν καεί σπίτια, ενώ μήνυμα από το 112 έχει σταλεί για την εκκένωση 6 οικισμών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κερατέα συνεχώς ενισχύονται με τους ισχυρούς ανέμους να έχουν απλώσει τη φωτιά που έχει τέσσερις διαφορετικές εστίες. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από τον οικισμό Πλάκα σε περιοχή δίπλα σε σπίτια και εξαπλώθηκε. Στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Στην Κερατέα από την πρώτη στιγμή υπήρξε τεράστια κινητοποίηση και αυτή την ώρα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 36 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από  τα εναέρια μέσα την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι να πνέουν με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Αυτή την ώρα σηκώνονται και έξι αεροσκάφη Τράκτορς από το Τατόι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με την ΕΛΑΣ να προχωρά σε 52 απεγκλωβισμούς από το πύρινο μέτωπο.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

 Το 112 έστειλε μήνυμα που καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα Κερατέας να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου.

Λίγο αργότερα νέο μήνυμα από το 112 καλούσε πάλι τους κατοίκους από το Μαρκάτι, αλλά και από τον Αγιο Γεώργιο Θωρικού να απομακρυνθούν μέσα της ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Ακολούθησε και άλλο μήνυμα από το 112 που καλεί τους κατοίκους του Άγ. Κωνσταντίνου Λαυρίου να απομακρυνθούν μέσω Καμάριζας προς Λαύριο.

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Αθανάσιο Μακροδημήτρη που μίλησε στην ΕΡΤ έχουν καεί κάποια σπίτια στην Πλάκα και στο Μαρκάτι. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ δεν κινδυνεύει το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή.

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Σε κλιματιζόμενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και της Εκκλησίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου μπορούν να προσέρχονται οι κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Κερατέα. 

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή μας, η οποία έχει ως συνέπεια την εκκένωση των οικισμών, προτρέπουμε και ενημέρωνουμε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν και έχουν ανάγκη, να προσέλθουν στον κλιματιζόμενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και της Εκκλησίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου, για να παραμείνουν και για την παροχή νερού, τροφίμων (φαγητό) και ό,τι άλλο έχει προκύψει ως ανάγκη τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πατέρας Κωνσταντίνος Συρίγος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου.

Εκτροπές στην κυκλοφορία οχημάτων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στη Κερατέα είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις