Τρίτη, 1 Οκτ.
25oC Αθήνα

Φωτιά στην Κορινθία: Σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος η μάχη

Φωτιά στην Κορινθία: Σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος η μάχη

Μαίνεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία, όπου το μεσημέρι της Τρίτης (01.10.24) η φωτιά κατακαίει σε πολλά μέτωπα για τρίτο 24ωρο.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος είναι τα πιο δύσκολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πυρκαγιά στην Κορινθία το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιχειρούν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα, από αέρος, 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο», τόνισε ο υπουργός. 

Και συνέχισε: «Στην έναρξη της φωτιάς κι ενώ το περιπολικό έφτασε αμέσως, δεν μπόρεσε να περάσει από το χωματινό δρόμο». 

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε «ψυχραιμία, υπομονή κα σκληρή δουλειά» και είπε πως το μεσημέρι θα έρθουν 2 Canadair από Ιταλία και Ουκρανία. 

Επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ενέχει κρισιμότητα. «Η χώρα δεν είχε ποτέ 4.500 πυρκαγιές, ήταν η χειρότερη αντιπυρική περίοδος», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 40.000 – 50.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Ξυλόκαστρο, που έχει εγκλωβιστεί στην πύρινη κόλαση. 

Όπως ανέφερε, «στην ένταξη της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περάσουν τον δρόμο λόγω δύσβατων σημείων, χρησιμοποιήσαμε μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος και να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα».

«Την πρώτη μέρα είχαμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περιμέναμε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα είχαμε πυρκαγιές». 

Σχετικά με τους δύο άνδρες και πατεράδες δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Μας στεναχωρεί και λυπεί βαθιά, η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική.

Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας».

«Κάηκαν 50.000 στρέμματα και παλιά σπίτια»

Νωρίτερα, μιλώντας στο newsit.gr, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος τόνισε ότι η φωτιά έχει κάψει 50.000 στρέμματα, παλιά σπίτια και μία εκκλησία στην περιοχή.

«Ο απολογισμός είναι σίγουρα οι δύο νέοι νεκροί άνθρωποι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια παλιά σπίτια που κάηκαν και υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, σε υποδομές και γεωτρήσεις», επεσήμανε ο ίδιος.

«Σίγουρα έχουν καεί πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλο τον Δήμο. Ο Δήμος μας είναι 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάηκαν πάνω από 50 χιλιάδες στρέμματα. Κάηκε ολοσχερώς και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς», πρόσθεσε.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις