Site icon NewsIT

Φωτιά στο Βαρνάβα: Φλόγες 25 μέτρων και άνεμοι 8 μποφόρ – Κάηκαν σπίτια στο Νέο Μάζι στα Μέγαρα

11.08.2024 | 15:35
Φωτιά στο Βαρνάβα: Φλόγες 25 μέτρων και άνεμοι 8 μποφόρ – Κάηκαν σπίτια στο Νέο Μάζι στα Μέγαρα

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8/24) σε αγροτοδασική έκταση και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των Αρχών.

Οι φλόγες στη μεγάλη φωτιά του Βαρνάβα, ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα σε κατοικίες και η φωτιά δεν άργησε να φτάσει και στα σπίτια…

Αργά το απόγευμα της Κυριακής (11/8/28) συνεδρίασε εκ νέου η συντονιστική επιτροπή για τα επόμενα βήματα προς την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης, με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Στρατού, Περιφέρειας αλλά και δασαρχών.  Όλοι είπαν πως πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο πύρινο μέτωπο και ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα επόμενα 112 που θα ηχήσουν και τις επόμενε εκκενώσεις περιοχών.

Λίγο πριν τις 20.00 έφτασε μήνυμα στους κατοίκους του Γραμματικού να εκκενώσουν την περιοχή προς Μαραθώνα. Σχεδόν ταυτόχρονα, έφτασαν μηνύματα για εκκένωση της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας Σταμάτας.

Μία ώρα πριν, στις 19.00 το απόγευμα έφτασε μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς προς Εθνική Οδό…

Περίπου την ίδια ώρα άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή Μικροχώρι Βαρνάβα.

Συνεχείς ρίψεις νερού για τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα

Γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πυροσβεστικής, στις 19.30 το απόγευμα, στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο Βαρνάβα, συμμετέχουν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Φλόγες 25 μέτρων και άνεμοι 8 μποφόρ

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής που έγινε από τον Βασίλη Βαθρακογιάννη, ξέσπασαν 40 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο:

«Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μέγαρα έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Μισή ώρα μετά, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Βαρνάβα με ριπές ανέμων 8 μποφόρ. Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Οι φλόγες ξεπερνούν τα 25 μέτρα! Από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα. Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρχών».

4 άνθρωποι στο νοσοκομείο από τον καπνό και μήνυμα του 112 για προσοχή στις κοντινές περιοχές λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας

Σύμφωνα με πληροφορίες 4 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν οι τρεις στο κέντρο υγείας Καπανδριτίου και ο ένας στο Σισμανόγλειο.

Ταυτόχρονα, έφταναν συνεχώς μηνύματα του 112 στους κατοίκους των κοντινών περιοχών για να είναι σε ετοιμότητα.

 

Απεγκλωβισμοί πολιτών και ένα καμένο όχημα της Πυροσβεστικής

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της ΟΠΚΕ για να απεγκλωβιστούν οι πολίτες από κομβόι  25 αυτοκινήτων, τα οποία κύκλωσαν οι φλόγες. Οι άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, έγιναν περισσότεροι από 40 απεγκλωβισμοί πολιτών από την Άμεση Δράση ενώ σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις οι αστυνομικοί βοήθησαν πολίτες για να απομακρυνθούν από τις φλεγόμενες περιοχές.

Στην περιοχή βρίσκονται 2 διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ, 13 ομάδες ΟΠΚΕ, 21 ομάδες ΔΙΑΣ και 15 περιπολικά Τροχαίας και της Άμεσης Δράσης.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα της Πυροσβεστικής που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους οι πυροσβέστες.

Δείτε εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα:

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open και τις εικόνες που μετέδωσε, λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα παραδόθηκε στις φλόγες το πρώτο σπίτι:

Οι εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της μεγάλης φωτιάς

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

1)Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου – Βαρνάβα

2)Επαρχιακή οδός Γραμματικού – Βαρνάβα

3)Επαρχιακή οδός Παραλία Βαρνάβα – Βαρνάβας.

4) Από τον οικισμό Καλέντζι στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό.

5)Λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεων

6)Λίμνη Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

7)Λεωφόρος Γραμματικού από το ύψος του Μαραθώνα

Στις παραπάνω εκτροπές, κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα…

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα – Πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια στο Νέο Μάζι

Την ίδια ώρα, στα Μέγαρα, σε ύφεση είναι από τις 17.00 το απόγευμα, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα, σε δασική έκταση στην περιοχή Νέο Μάζι. Λίγο μετά τις 15.00 εστάλη μήνυμα του 112, το οποίο ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στην περιοχή Νέο Μάζι να εκκενώσουν προς Αιγειρούσες.

Στη φωτιά στα Μέγαρα επιχειρούν 68 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Όπως είπε στο Open ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, στις 17.00 το απόγευμα: «Η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο. Η Πυροσβεστική προσπαθεί να αποφύγει τυχόν αναζωπυρώσεις. Πληροφορίες από τον αντιπεριφερειάρχη λένε ότι έχουν καεί 4 σπίτια στο Νέο Μάζι».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πάντως, ο δυνατός αέρας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το βράδυ στην Αττική, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το έργο της κατάσβεσης…

Ρεπορτάζ: Έφη Φανάρα

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version