Δευτέρα, 12 Αυγ.
30oC Αθήνα

Φωτιά στο Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Καμένα σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και απανωτά μηνύματα του 112

Φωτιά στο Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Καμένα σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και απανωτά μηνύματα του 112
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11.08.2024) στο Βαρνάβα, απλώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες, να μην καταφέρουν να την οριοθετήσουν μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη κάνοντας στάχτη όχι μόνο δασικές εκτάσεις αλλά και περιουσίες. Οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν από το μεσημέρι μηνύματα του 112 με τις εκκενώσεις να έρχονται η μία μετά την άλλη.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 400 πυροσβέστες, 14 ομάδες πεζοπόρων, 110 οχήματα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών πυροσβεστών, ενώ μέχρι το απόγευμα έκαναν ρίψεις νερού 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Όσο περνά η ώρα, γίνονται νέες αναζωπυρώσεις συνεχώς στο σημείο με νέα «καντηλάκια» να ξεπετάγονται, με αποτέλεσμα η οριοθέτηση της πυρκαγιάς να είναι αδύνατη.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα του 112 ήχησε λίγο μετά τις 23.40 για εκκένωση του Διονύσου. Είχαν προηγηθεί 11 αντίστοιχα μηνύματα για τους οικισμούς Ραπεντώσα, Μαραθώνας, Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς την πορεία της, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, οι συνάδελφοί του είναι αντιμέτωποι με φλόγες που φτάνουν τα 25 μέτρα και αέρα εντάσεως 8 μποφόρ.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η μάχη με τις φλόγες θα είναι δύσκολη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς ο αέρας δεν αναμένεται να κοπάσει.

Παράλληλα γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα κόπηκε το ρεύμα στην περιοχή του Μαραθώνα.

Πηγή φωτο: Reuters

Απεγκλωβισμοί κατοίκων – Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας

Γύρω στις 19:00  ισχυρές δυνάμεις της ΟΠΚΕ έστησαν μεγάλη επιχείρηση με σκοπό να απεγκλωβίσουν τους πολίτες από κομβόι 25 αυτοκινήτων, τα οποία είχαν κυκλώσει οι φλόγες. Οι άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τα κέντρα υγείας της Νέας Μάκρης και του Καπανδριτίου αλλά και τα νοσοκομεία Σωτηρία και Γ. Γεννηματάς είναι έτοιμα να περιθάλψουν όσους έχουν υποστεί εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μεγάλης φωτιάς στο Βαρνάβα Αττικής.

Άνοιξαν οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Άμεσα ήταν για μία ακόμα φορά τα αντανακλαστικά του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

Με προσωπική εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τα επιχειρησιακά στελέχη του Υπουργείου, διατέθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνοντας διαρκώς τον Περιφερειάρχη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα, ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική.

Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

«Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες 4 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν οι τρεις στο κέντρο υγείας Καπανδριτίου και ο ένας στο Σισμανόγλειο. Ο ένας από αυτούς είναι 83 ετών και μπήκε σε οξυγόνο.

Πηγή φωτο: Eurokinissi

Η ανακοίνωση του Βασίλη Βαθρακογιάννη

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής που έγινε από τον Βασίλη Βαθρακογιάννη, ξέσπασαν 40 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο:

«Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μέγαρα έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Μισή ώρα μετά, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Βαρνάβα με ριπές ανέμων 8 μποφόρ. Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Οι φλόγες ξεπερνούν τα 25 μέτρα! Από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα. Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρχών».

Οι εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της μεγάλης φωτιάς

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, παραμένει σε ισχύ η εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

  1.  Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  2.  Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  3. Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  4. Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  5. Σταμάτας – Δροσιάς και Μακαρίου
  6. Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
  7. Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  8. Λ. Μαραθώνος και Εχέτλου
  9. Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθωνος
  10. Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
  11. Λ. Διονύσου και Καΐρη
  12. Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  13. Κόμβος Αγ. Στεφάνου
  14. Γέφυρα Πολυδενδρίου

Κέντρο προστασίας ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο

Από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη ανακοινώνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2131361085 και 2131361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

  1. στο Δημαρχείο Γραμματικού
  2. στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
  3. στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.

Ώρες αγωνίας 

Το έργο των εναέριων μέσων σταμάτησε από το απόγευμα με αποτέλεσμα η επιχείρηση εδάφους να είναι μεγάλης επικινδυνότητας και δυσκολίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες συνεχώς μεγαλώνουν, το μέτωπο φτάνει περίπου τα 4 με 5 χιλιόμετρα έκτασης. Στόχος των πυροσβεστών είναι να οριοθετήσουν όσο γίνεται την πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε τα εναέρια με το πρώτο φως του ήλιου να λάβουν δράση για την οριστική κατάσβεση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις