Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Φωτιά στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς, στις φλόγες για 6η ημέρα – Στάχτη 130.000 στρέμματα!

Φωτιά στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς, στις φλόγες για 6η ημέρα – Στάχτη 130.000 στρέμματα!

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, Έλληνες και ξένοι, εθελοντές με επίγεια και εναέρια μέσα, πυροσβεστικά και δασικά οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς που καίει για έκτη συνεχόμενη μέρα. 

Ένα δάσος, που φιλοξενεί τριανταέξι είδη αρπακτικών πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από τη περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.

Οι προσπάθειες είναι αδιάλειπτες, όπως και οι συσκέψεις στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του δάσους στον οικισμό της Δαδιάς, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο εκατόν τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων , αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.

“Έχουμε μια πρώτη εικόνα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κάτι με βεβαιότητα, πρέπει να πέσει ο καπνός, να σβήσει η φωτιά για να δούμε τι ακριβώς από αυτή την έκταση έχει σωθεί και τι έχει καταστραφεί, διότι προφανώς έχουν διασωθεί κομμάτια του δάσους εντός της φλεγόμενης περιοχής” λέει η διευθύντρια Α’ Τμήματος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Διονυσία Χατζηλάκου και προσθέτει:

“Όπως κάναμε και πέρυσι, αφού πήραμε τις δορυφορικές εικόνες και κάναμε την εκτίμηση, είδαμε τελικά ότι από την έκταση που είχε καταλάβει η περσινή πυρκαγιά εντός της υπήρχαν άκαυτες νησίδες, υγιή κομμάτια του δάσους, τα μισά δέντρα δεν είχαν καεί. Επιπροσθέτως, από πέρσι είχαμε ξεκινήσει μια μελέτη για αντιπυρική αποκατάσταση, με αφορμή την περσινή πυρκαγιά και η εμπειρία που αποκτήθηκε θα αξιοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση”.

Τι δείχνει το οδοιπορικό στο δάσος της Δαδιάς 

Πραγματικά, όπως και στην περιοχή του πευκοδάσους της Κίρκης Αλεξανδρούπολης η εικόνα της καταστροφής είναι μικτή. Υπάρχουν πολλά σημεία της διαδρομής, όπου εναλλάσονται καμμένα και άθικτα δέντρα. Μάλιστα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δάσους δεν έχει πληγεί, παρόλο που η φωτιά συχνά κινείται σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν, επίσης, συστάδες ανέπαφου δάσους και εντός της περιοχής η οποία επλήγη από τις φωτιές και στις οποίες δεν πλησίασαν όλες αυτές τις μέρες οι φλόγες. Τέλος, υπάρχει στο δρόμο προς τον οικισμό και μετά από αυτόν μέχρι και τις εστίες της φωτιάς, άθικτο δάσος, που αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για τη δασική αναγέννηση και για την επόμενη μέρα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα σε ευθεία, ψηλά επάνω από τον οικισμό της Δαδιάς μπορεί κανείς να διακρίνει καπνούς, προφανώς από αναζωπυρώσεις,να ανεβαίνουν στον ουρανό.

Ο διευθυντής Δασών Π.Ε. Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος με υπηρεσιακό όχημα κινείται μέσα στο δάσος και επιβλέπει τις προσπάθειες, ενώ συμμετέχει στις συσκέψεις με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

“Συνολικά, έχουμε σε επίπεδο νομού εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης” λέει στην ενημέρωση που γίνεται στο κέντρο της μονάδας διαχείρισης Δέλτα Έβρου – Δαδιάς και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή, η φωτιά εξελίσσεται σε ένα τμήμα της Δαδιάς και γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθεί για να μην περάσει και πιο βόρεια που υπάρχει ένα υγιές τμήμα του δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή της Μελίας και στη συνέχεια αφού μεταδόθηκε στις γύρω περιοχές, πέρασε κάτω από την Εγνατία και κινήθηκε προς τη Ροδόπη, στα όρια του νομού”.

Το μεσημέρι έφτασαν και οι πυροσβέστες από την Αλβανία, με πέντε πυροσβεστικά οχήματα, για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους από τη Ρουμανία. Αναγνώριση της περιοχής έκαναν σήμερα και Τσέχοι πυροσβέστες, που θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες στο πλευρό των συναδέλφων τους.

Τα οχήματα πυροσβεστικά, στρατιωτικά, αστυνομικά, διασταυρώνονται μέσα στο δάσος. Μεταφέρουν νερό και προμήθειες. Σε κάποια σημεία πυροσβεστικά οχήματα αντλούν νερό από γεωτρήσεις και σπεύδουν στα μέτωπα της φωτιάς. Σε πολλά σημεία οι φλόγες βρίσκονται μέσα σε χαράδρες και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Σε αυτά τα σημεία επικεντρώνουν τα εναέρια μέσα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και ελικόπτερα Έρικσον, που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Επεσε ο άνεμος στην περιοχή

Ο άνεμος έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά όχι εντελώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες, ενώ με μικρότερα , πιο ευέλικτα οχήματα αντιμετωπίζονται οι μικρές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ο δήμαρχος Σουφλίου, μαζί με τον κοινοτάρχη της Δαδιάς, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν , ότι τους ζητηθεί για να βοηθήσουν. Άλλωστε, η περιοχή είναι μια μεγάλη πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής ξυλεργάτες, μελισσοκόμους, επαγγελματίες του τουρισμού, που ζουν από το δάσος.

“Έχουμε την τελευταία δεκαετία πτώση του δημογραφικού κατά 22% και ασφαλώς η ένταση των φυσικών καταστροφών, πέρα από τις ζημιές στο περιβάλλον, επιδρά και στην τοπική οικονομία” λέει ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και συνεχίζει:

“Η φωτιά θα σβήσει αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα. Χρειάζεται η περιοχή μας μια πιο ενεργή παρέμβαση, προγράμματα πρόληψης και ενίσχυσης της απασχόλησης που να σχετίζονται με το οικοσύστημα για να μείνει ο πληθυσμός. Γιατί όχι να γίνει εδώ και μια σχολή εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν”.

Το βράδυ στο δημαρχείο Σουφλίου θα γίνει εκ νέου μια σύσκεψη για ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι να διασφαλιστεί ότι η φωτιά δε θα μεταδοθεί στο υγιές κομμάτι του δάσους, που αποτελεί το δεύτερο πυρήνα αναπαραγωγής των σπάνιων πουλιών και του μαυρόγυπα, ο οποίος ως τώρα δεν εχει προσβληθεί από τη φωτιά, όπως και να ανακοπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο μέτωπο εκείνο που μεταδίδει και ανατροφοδοτεί τις φλόγες πιο νότια και δυτικά, προς την περιοχή της Ροδόπης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις