Δευτέρα, 12 Αυγ.
29oC Αθήνα

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτιος εφιάλτης σε κατοικημένες περιοχές – Εκκένωση σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Ραπεντώσα

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτιος εφιάλτης σε κατοικημένες περιοχές – Εκκένωση σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Ραπεντώσα
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την πιο δύσκολη νύχτα περνούν οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8/24) από το Βαρνάβα και ακόμα καίει ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών…

Αργά το βράδυ της Κυριακής λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από το Βαρνάβα, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον Διόνυσο. Είχαν προηγηθεί 11 αντίστοιχα μηνύματα για τους οικισμούς Ραπεντώσα, Μαραθώνας, Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Δυστυχώς όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται και η ένταση του ανέμου, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών.

Στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, τα 10 drone που πετούσαν πάνω από τη φωτιά, έδειχναν ότι οι φλόγες έχουν απλωθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων.

Όπως είπε στο MEGA στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, η δήμαρχος Διονύσου, Αικατερίνη Μοϊχόσογλου: «Η φωτιά είναι στο ύψος της Ραπεντώσας. Είναι η Πυροσβεστική και τα μηχανήματα του στρατού και προσπαθούν να δουν πού μπορούν να κόψουν τη φωτιά.

Έχουμε δώσει εκκένωση για την Ραπεντώσα και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική. Όλα εξαρτώνται από τη φορά του ανέμου. Μία έρχεται προς τα εδώ και μία πηγαίνει προς τα πίσω. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στο ανοιχτό γήπεδο που βρισκόμαστε».

Τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής

Αυτή τη νύχτα επιχειρούν στη φωτιά πάνω από 400 πυροσβέστες, 14 ομάδες πεζοπόρων, 110 οχήματα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών πυροσβεστών. Μέχρι που έπεσε το φως του ήλιου έκαναν ρίψεις νερού 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι πυροσβέστες αυτές τις ώρες, είναι να «κρατήσουν» τη φωτιά όσο μπορούν, για να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο, μέχρι να ξεκινήσουν να πετούν και πάλι τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της μέρας. Στις 5.30 το πρωί…

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το Καλέντζι Μαραθώνα, όπου καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (12/8/24):

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες της φωτιάς από ψηλά, από αεροσκάφος, που προβλήθηκαν από τον ΣΚΑΪ:

Άνοιξαν οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Το απόγευμα, ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική.

Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Δήμος Κηφισιάς ανοίγει το Ζηρίνειο για υποδοχή και φιλοξενία των πυρόπληκτων

Ο Δήμος Κηφισιάς ενημερώνει ότι με εντολή του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Βασίλη Ξυπολυτά, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό και διαθέσιμο να υποδεχθεί τους πολίτες, που λόγω της πυρκαγιάς έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν.
Το κλειστό γήπεδο Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς «Ι. Ζηρίνης» για όσο διάστημα χρειαστεί θα λειτουργήσει ως α’ σημείο υποστήριξης του Δήμου για την υποδοχή και διανυκτέρευση των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας.
Η είσοδος στο Κλειστό του Ζηρινείου θα γίνεται από την οδό Άνδρου. Παράλληλα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς και το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας τελούν σε διαρκή ετοιμότητα. 

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας

Την ίδια ώρα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τα κέντρα υγείας της Νέας Μάκρης και του Καπανδριτίου αλλά και τα νοσοκομεία Σωτηρία και Γ. Γεννηματάς είναι έτοιμα να περιθάλψουν όσους έχουν υποστεί εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μεγάλης φωτιάς στο Βαρνάβα Αττικής.

Πηγή φωτο: Eurokinissi

Οι εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της μεγάλης φωτιάς

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, παραμένει σε ισχύ η εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

  1.  Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  2.  Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  3. Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  4. Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  5. Σταμάτας – Δροσιάς και Μακαρίου
  6. Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
  7. Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  8. Λ. Μαραθώνος και Εχέτλου
  9. Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθωνος
  10. Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
  11. Λ. Διονύσου και Καΐρη
  12. Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  13. Κόμβος Αγ. Στεφάνου
  14. Γέφυρα Πολυδενδρίου

Κέντρο προστασίας ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο

Από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη ανακοινώνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2131361085 και 2131361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

  1. στο Δημαρχείο Γραμματικού
  2. στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
  3. στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.

Αναβολή άφιξης στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Ο Δήμος Αθηναίων, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Βαρνάβα αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή των παιδιών στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024.

Παράλληλα, απομακρύνει μερικώς στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις