Τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές φωτιές στον Έβρο και τη Θεσσαλία το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Όπως είπε οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% του ενός εκατομμυρίου – και πλέον- στρεμμάτων που κάηκαν από τη φωτιά ήταν δασικές εκτάσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές που υπέστη η αγροτική παραγωγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν συνολικά 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν από τη φωτιά- κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια- και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.
‘Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, με τα εν λόγω μέτρα «εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία» ενώ «εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου».
Ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης
Συγκεκριμένα, σήμερα θα καταβληθεί η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο. Ανακοινώθηκε επίσης η ένταξη όλων των επιλαχόντων του Έβρου στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023. Η εν λόγω απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 ευρώ, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, θα κατατεθεί τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να επανεξεταστούν οι βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του Έβρου έχουν δοθεί από την Κρατική Αρωγή 2 εκατ. ευρώ, και όπως σημείωσε, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
Σχετικά με την απώλεια παγίου κεφαλαίου (εγκαταστάσεις και εξοπλισμός), ο υπουργός είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η συγκρότηση των εξατομικευμένων φακέλων, θα καταβληθούν εντός του επόμενου διμήνου οι προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ.
Εφαρμογή του Μέτρου 5.2
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων υπογραμμίστηκε ότι και τον Έβρο θα εφαρμοστεί το Μέτρο 5.2, για τη δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στον Έβρο, τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων.
Για τον κλάδο της μελισσοκομίας ο κ. Αυγενάκης είπε ότι οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος (αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
Θα ανακατασκευαστεί το μελισσοκομικό πάρκο Δαδιάς – Σουφλίου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε πως το μελισσοκομικό πάρκο Δαδιάς – Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, θα ανακατασκευαστεί πλήρως με το κόστος να καλύπτεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας. Θα ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.
Μέσω του προγράμματος leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 ευρώ έκαστο ή 1.000.000 ευρώ εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2.000.000 ευρώ αλλά και στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμότειχου ύψους μέχρι και 1,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον οργανισμό να υλοποιεί παράλληλα και ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, «το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα», όπως σημείωσε.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος.
Η σχετική νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί την αμέσως επόμενη περίοδο ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.