Δευτέρα, 1 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Φωτιές στην Αττική: Χωρίς ενεργό μέτωπο η Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις

Φωτιές στην Αττική: Χωρίς ενεργό μέτωπο η Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Όλη τη νύχτα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές το έργο της κατάσβεσης των «δύο εξαιρετικά επικίνδυνων πυρκαγιών», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τα δύο πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν χθες Κυριακή (30.06.2024) στην Αττική, σε Κερατέα και Σταμάτα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν όλη τη νύχτα 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα Κερατέας, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα.

Και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

Τέλος, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Μαύροι καπνοί και ένας νεκρός

Οι φωτιές σε Κερατέα και Σταμάτα δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική καθώς οι καπνοί από τις φλόγες έπνιξαν σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο. Δυστυχώς άφησαν πίσω τους και έναν νεκρό, έναν 45χρονο άνδρα που υπέστη ανακοπή καρδιάς στη φωτιά στη Σταμάτα καθώς και δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμένα και στις δύο περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, μέλη της ΟΠΚΕ, που συνέδραμαν στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σταμάτα, εντόπισαν τον 45χρονο χωρίς τις αισθήσεις του σε αυλή σπιτιού στη Ροδόπολη και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Στη συνέχεια ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά στη Σταμάτα δεν έχει ενεργό μέτωπο.

Ακόμη τόνισε πως στην Κερατέα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μικρές αναζωπυρώσεις και διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν και στις δύο περιοχές της Αττικής όλο το βράδυ.

Αναλυτικά η ενημέρωση Κικίλια:

Σήμερα (σ.σ. χθες) στην Αττική αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα.

Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.
Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασών κομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.
Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Κουντουρά, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση. Για πάνω από τρία εικοσιτετράωρα προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Και όμως σήμερα (σ.σ. χθες) μόνο είχαμε 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα, τρεις παρά τέταρτο στη Λαμία, τέσσερις και πέντε στο Αγρίνιο, τέσσερις και τέταρτο στη Σταμάτα, πέντε και είκοσι στην Κόρινθο.

Οκτώ παρά τέταρτο στο Δίστομο, οκτώ παρά δέκα στον Ασπρόπυργο. Οκτώ παρά πέντε στο Ντράφι. Οκτώ και είκοσι στην Ηλεία. Ακόμα και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες και από Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις