Ελλάδα

Φόβοι για “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο το καλοκαίρι – Τι ετοιμάζει η Τουρκία

Να κλιμακώσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα. Φέρεται να ετοιμάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου. Την… αποστολή πιθανολογείται πως θα αναλάβει το σκάφος Oruc Reis. Μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν μπορεί να αυθαιρετεί η Τουρκία! Θα επιβάλουμε σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας!

Που το πάει η Τουρκία στο Αιγαίο; Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει ένα «θερμό» καλοκαίρι και φυσικά έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Το γεγονός πως μένει… έξω από το παιχνίδι σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο δεν αρέσει στην Τουρκία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα το Σάββατο (04.05.2019) η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι κάνοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στην περιοχή όπου επιχειρεί εδώ και χρόνια να «γκριζάρει», δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου.

[read4more]

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει να κάνει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι… τουρκική. Οι διαφωνίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα σύγκρουσης το ’74, το ’76 και το ’87.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα πρόκειται για πρόκληση ανάλογη με εκείνη των Ιμίων. Σύμφωνα με Τα Νέα, το ερευνητικό σκάφος που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι το «Oruc Reis».

Φωτογραφία αρχείου EPA

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, προκαλεί στην… κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή (03.05.2019), λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», η Άγκυρα «χτύπησε» ξανά με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή τη φορά στέλνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις.

Μιλώντας χθες στο newsit.gr και στο onalert.gr, ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε, η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα εκφράζεται μέσα από τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η παρουσία πλωτού γεωτρύπανου πέριξ της Κύπρου, η δεύτερη στην περιοχή των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καρπάθου και Καστελορίζου και η τρίτη φάση θα ήταν, η εγκατάσταση ή η προσπάθεια εγκατάστασης ενός εκ των δύο πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε, το Σάββατο, νέο μήνυμα στην Τουρκία, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση. Από το Κρανίδι, όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Αρσενίου Κρέστα (Παπαρσένη), Οπλαρχηγού και Αγωνιστή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο Έλληνας πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Στην αντιφώνησή του κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Δήμο Ερμιονίδος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η ελευθερία συνιστά για κάθε Έλληνα βιωματική αξία, δηλαδή conditio sine qua non της ίδιας της ύπαρξής του και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπισθούμε έναντι οιασδήποτε επιβουλής».

Υπογράμμισε, επίσης ότι «αυτό δεν θα πρέπει, ποτέ, να το λησμονεί κανείς στο πλαίσιο της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας, εντός της οποίας, με κύριο σκοπό την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας με άλλους λαούς, πορεύεται η πατρίδα μας, σεβόμενη απολύτως και απαρεγκλίτως το διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους».

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία σημείωσε: «Κατ’ εξοχήν δε αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει η γειτονική μας Τουρκία, δοθέντος μάλιστα ότι από τον σεβασμό αυτής της αρχής εξαρτάται η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία καθώς και η γενικότερη Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Αναπόσπαστο δε μέλος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό Κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων.

Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του. Πέραν τούτου καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Από τη Σαντορίνη στην απαγωγή και τη φωτιά του εργοστασίου – Ο «καταραμένος» Γενάρης για την οικογένεια Καραμολέγκου
Ο μήνας Ιανουάριος φαίνεται να είναι «καταραμένος» για την οικογένεια Καραμολέγκου, καθώς ακριβώς 11 χρόνια μετά την απαγωγή του επιχειρηματία οι εγκαταστάσεις στο εργοστασιακό χώρο στο Κορωπί παραδόθηκαν στις φλόγες
Από τη Σαντορίνη στην απαγωγή και τη φωτιά του εργοστασίου – Ο «καταραμένος» Γενάρης για την οικογένεια Καραμολέγκου