Η… έξοδος των πολιτών το Σαββατοκύριακο (το πρώτο χωρίς lockdown) και οι εμβολιασμοί, οι δύο “πονοκέφαλοι” της κυβέρνησης. Ανησυχία από τον Σωτήρη Τσιόδρας για τις μεταλλάξεις.
Οι εικόνες που καταγράφτηκαν το Σαββατοκύριακο – το πρώτο μετά την άρση του lockdown- προκάλεσαν… «τρόμο», καταρχήν στους επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχουν αποτύπωμα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εικόνες συγχρωτισμού σε καφέ και εστιατόρια, η μαζική έξοδος από την πόλη προς περιοχές με λιγότερη επιβάρυνση, προκάλεσαν έντονη ανησυχία και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε ότι οι πολίτες “παρερμήνευσαν το… μήνυμα”.
Κ. Μητσοτάκης: “Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα”.
Έτσι χτες, δημοσιοποιήθηκε νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, από την παρέμβαση του στην τακτική σύσκεψη της Δευτέρας για την πανδημία, με το οποίο απευθύνει προειδοποίηση: «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία – τηρήστε πλήρως τα λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα απηύθυνε σύσταση και τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. Παραβατικά φαινόμενα ήταν έντονα την Αττική, κυρίως σε Γλυφάδα (έξι κυρώσεις αναστολής λειτουργίας), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.
Οι έλεγχοι δε για την τήρηση των μέτρων αποφασίστηκε να ενταθούν, καθώς τυχόν έξαρση της πανδημίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη δημόσια υγεία αλλά και στον τουρισμό, την ατμομηχανή για την ανάταση της οικονομίας.
Ο φόβος για πισωγύρισμα, αν οι πολίτες δεν ακολουθήσουν τους κανόνες (μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού), είναι έντονος, λόγω και των μεταλλάξεων του ιού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών, υπογράμμισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μη κρύβοντας την ανησυχία του.
Επικοινωνιακό μπαράζ υπέρ των εμβολιασμών
Ο δεύτερος μεγάλος “πονοκέφαλος” της κυβέρνησης αφορά στους εμβολιασμούς…
Κυβέρνηση και ειδικοί, σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ, επιχειρούν να περάσουν με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη το φθινόπωρο, οπότε και είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας, να έχει χτιστεί ένα… υψηλό “τείχος” ανοσίας, ώστε να μην εκτεθούν σε νέους κινδύνους πολίτες και οικονομία.
Ως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για όποιον πολίτης το επιθυμεί, να προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα και η συζήτηση για τα “κίνητρα” προς εμβολιασμό στους πολίτες, τα οποία, μεταξύ άλλων θα αφορούν σε ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους (εστίαση, θεάματα κ.λ.π) και σε μεταφορικά μέσα, όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία.
Προκειμένου να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε στοιχεία από το μητρώο ασθενών COVID-19, που καταγράφουν ότι από το σύνολο των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Επικράτειας το διάστημα από 12 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2021, εννέα στους δέκα δεν είχαν εμβολιασθεί, το 8% είχε κάνει μία δόση του εμβολίου και μόλις το 2% είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Από τους 1,3 εκατ. πολίτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως τα μέσα της εβδομάδας, λιγότερο από το 0,3% νόσησε μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης.
Όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο παροτρύνονται να γίνουν οι ίδιοι κοινωνοί του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού σε συγγενείς και φίλους.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις έως το τέλος Ιουνίου ένας στους δύο Έλληνες θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ το 35% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.