Site icon NewsIT

ΦΠΑ: Μαθητευόμενοι μάγοι! Η πρόταση της κυβέρνησης και η αντιπρόταση των δανειστών

20.05.2015 | 13:10
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi

Μια πρόταση, μια αντιπρόταση και δυο απορρίψεις. Οι συζητήσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ συνεχίζονται αλλά ακόμη συμφωνία και απόφαση, δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση συμφώνησε στην αύξηση του ΦΠΑ που ζητούσαν οι δανειστές αλλά έθεσε έναν… όρο: για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, όσοι δηλαδή είναι μέσα στο όριο του αφορολόγητου (σ.σ. 9.500€). Αυτοί, λοιπόν, θα είχαν επιστροφή φόρου.

Μόνο που αυτή η επιστροφή φόρου θα αργούσε λίγο. Αν δηλαδή κάποιος έκανε αγορές το 2015, θα έπαιρνε την επιστροφή φόρου με τη φορολογική δήλωση του 2016!

Αυτή λοιπόν ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Αλλά οι “θεσμοί” στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης διαβούλευσης, αντιπρότειναν το σύστημα με τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και την επιστροφή 3% του φόρου, ώστε να γίνεται απευθείας η μείωση του φόρου.

Και αυτή η πρόταση, όμως, τελικά απορρίφθηκε και οι συζητήσεις επανήλθαν στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Που σημαίνει πως αν τελικά υιοθετηθεί θα επωφεληθούν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα και όχι όλοι οι φορολογούμενοι και οι ωφελημένοι, θα πάρουν τα λεφτά τους ένα χρόνο αργότερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version