- Μια εβδομάδα παράταση δίνει η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί το ΦΠΑ στην εκπαίδευση με τους θεσμούς - Είναι η τρίτη παράταση που δίνεται στο θέμα που αφορά χιλιάδες οικογένειες - Οι θεσμοί επιμένουν: 'Η δέχεστε το 23% ή βρείτε ισοδύναμα - Αν δεν βρεθούν ισοδύναμα οι επιπτώσεις από την επιβολή του 23% στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση θα είναι τεράστιες, καταγγέλουν στο Newsit.gr ιδιοκτήτες σχολείων αλλα και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Είναι το πιο καυτό θέμα των ημερών που αφορά χιλιάδες οικογένειες. Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα και η κυβέρνηση η οποία έβαλε μόνη της την θηλειά στο λαιμό, προσπαθεί να βρεί λύση, αφού η εκπαιδευτική κοινότητα και χιλιάδες οικογένειες είναι σε απόγνωση.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Θα δοθεί άλλη μια παράταση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους. Θα είναι μιας εβδομάδας παράταση. Το πολύ. Εμείς έχουμε προτείνει έναν κλιμακωτό ΦΠΑ στον οποίο θα επιμείνουμε. Φυσικά υπάρχει κοινοτική οδηγία αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Έχουμε το παράδειγμα της ενέργειας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον υψηλό ΦΠΑ. Μπορεί με πολιτική απόφαση να λυθεί και βασισμένοι σε αυτό έχουμε κάνει την δική μας πρόταση. Αν επιμείνουν θα συζητήσουμε και το 0%. Αν επιμείνουν και οι εταίροι θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι και εμείς να αποδεχθούμε κάτι άλλο. Το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι. Αν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι πλούσιων ανθρώπων που δεν τους αφορά, το υπόλοιπο είναι ένα μέτρο που δεν το επιθυμούμε. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα πει όχι στο 23%», είπε η κα Γεροβασίλη.
Αν τελικά δεν βρεθούν ισοδύναμα οι επιπτώσεις από την επιβολή του 23% στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση θα είναι τεράστιες, όπως καταγγέλουν στο Newsit.gr ιδιοκτήτες σχολείων αλλα και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Μιλούν ακόμη για “εξαφάνιση των λαλίστατων κυβερνητικών στελεχών και “εμπαιγμό” από πλευράς κυβέρνησης με την ανακοίνωση για “κλιμακωτό ΦΠΑ”, ενώ ζητούν να “ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι ισχύει τελικά για τον ΦΠΑ”.
Αυτη την ώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιδιοκτητών των σχολείων βρίσκονται στον αέρα 80.000 μαθητές, συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλα τα παραπάνω επειδή η κυβερνηση αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους “θεσμούς”. Σύμφωνα με πληροφοριες του Newsit.gr, το υπουργείο Παιδείας εχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου αναμένεται να εκδοθεί σχετική διάταξη για το ΦΠΑ, καθώς όπως φαίνεται τα ισοδύναμα μέτρα δεν έχουν βρεθεί ακόμα.
Το υπουργείο Οικονομικών, θα δώσει ακόμα μια παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα.
Οι Θεσμοί δεν αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 13% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία με την αιτιολογία ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Όπως καταγγέλουν ιδιοκτήτες σχολείων στο NewsIt.gr, το συγκεκριμένο μετρο θα οδηγήσει σε κύμα απολύσεων ακόμη και κλείσιμο δεκάδων σχολείων, ενώ ειναι αμφίβολο αν η κυβερνηση θα πιάσει τον οικονομικό της στόχο με την επιβολή του ΦΠΑ για πρώτη φορα στα χρονικά και για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφοριες του Newsit.gr, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πως είναι αναγκασμένοι να βρουν τα χρήματα απο την ιδιωτική εκπαιδευση γιατί δεν εχουν άλλους πόρους. Παράλληλα, φέρεται να τους ειπε στη συναντηση που είχαν την περασμενη εβδομάδα πως προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα απο παντού αλλά το μέτρο…ήρθε για να μείνει.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις ιδιες ασφαλείς πηγές, ανέφεραν πως επι της ουσίας και ολα τα ιδιωτικά σχολεία να μην κλείσουν και οι γονείς να πληρώσουν κανονικά φόρο, η κυβερνηση θα συλλέξει το μηδαμινό ποσό της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι μια…τρύπα στο νερό, συγκριτικά με τα όσα ζητούν οι δανειστές μας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αν φορολογηθούν όλοι οι πάροχοι ιδιωτικής εκπαίδευσης, τότε το ποσο αναμένεται να ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Το ετήσιο ποσο που δίνει ο κάθε γονιός για να παρέχει στο παιδί του ιδιωτική εκπαίδευση είναι, στην πλειονότητα των σχολείων, γύρω στις 6.000 ευρώ. Εξαιρέσεις φυσικά συνιστούν τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία ειναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, με γονείς να δίνουν έως και 12.000 ευρώ το χρόνο για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραιλίδης είπε χαρακτηριστικά οτι «Η επιβολή ΦΠΑ σε όλους τους φορείς παραμένει 23%. Προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση οτι η πρόθεσή της για κλιμακωτό δεν μπορούσε να εφαρμοστεί με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Σε καθε περιπτωςη ζητούμε απο την κυβερνηση να επαληθεύσει την δέσμευση του πρωθυπουργού για το άδικο αυτο μετρο. Περιμένουμε την κατάργησή του. Μας κάνει έκπληξη που απο την Παρασκευη δεν εχει βγει κανένας Υπουργός να μας πει το τι ισχύει».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει απέναντι στους μαθητές ποιά ειναι η πρόθεσή της απο εδώ και πέρα μετα την αποτυχία του αρχικού της σχεδίου. Θα βρουν ισοδύναμα;» αναρωτιέται στο Newsit.gr, ο κ. Κυραιλίδης.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. Κυραϊλίδη
Απο την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλαδας, Γιώργος Χριστόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικα «Έφτασε η ώρα μηδέν για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η κοινωνία βρισκεται σε αναβρασμό. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια καθοριστική απόφαση απο την κυβέρνηση για να αφαιρέσει πλήρως τον ΦΠΑ η επιβολή του 23% θα ειναι θανατηφόρα για πάρα πολλές μονάδες και για πολλούς παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης».
«Τα οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν δικαιολογούν αυτη την αναστάτωση στα ιδιωτικά σχολεία. Μια αναστάτωση που βάζει χιλιάδες γονείς σε ανατροπή του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και χιλιάδες μαθητές στη δυσάρεστη θέση να αποκοπούν απο το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον ενώ θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές και τους όρους εργασίας χιλιάδων εκπαιδευτικών. Θεωρούμε οτι η κυβερνηση ειναι απολύτως απαραίτητο να αναλογιστεί οτι για μερικές δεκάδες εκατομμύρια δεν αξίζει τον κόπο να δημιουργήσει μια τέτοια ταλαιπωρία και να δημιουργήσει μεγάλο όγκο μαθητών που δεν μπορει να απορροφήσει η δημόσια εκπαίδευση», προσθέτει χαρακτηριστικα.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. Χριστόπουλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ