Site icon NewsIT

ΦΠΑ στην Εκπαίδευση: Τριπλό σενάριο φωτιά για τους γονείς

20.10.2015 | 07:27
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Δεν βρίσκει ισοδύναμα η κυβέρνηση ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Λύση με τρεις διαφορετικούς συντελεστές “βλέπει” τώρα το Μαξίμου - Εντολή Τσίπρα να μην υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά δεν “βγαίνει” ο λογαριασμός

Όλα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης για να βρεθούν ισοδύναμα και να μην επιβληθεί τελικά ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε φροντιστήρια δηλαδή και ιδιωτικά σχολεία.

Παρά τις όποιες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου ωστόσο τα ισοδύναμα δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Φόροι επιπλέον δεν είναι εύκολο να επιβληθούν και οι δανειστές δεν δέχονται άλλα ισοδύναμα. Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι ο ΦΠΑ ήρθε για να μείνει στην ιδιωτική παιδεία στην χώρα μας ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές και επιβαρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το επιτελείο είναι να επιβληθεί ΦΠΑ τριών ταχυτήτων. Ο συντελεστής δηλαδή να είναι 23% για ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, στο 13% να είναι ο συντελεστής για τα φροντιστήρια στα οποία φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ενώ να απαλλαγούν από το μέτρο τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το τελικό ποσό είσπραξης του ΦΠΑ 23% από ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση).

 

Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν ο γνωστός μας φόρος στα ακίνητα που κατέχουν οι Εληνες στο εξωτερικό. “Θα βάλουμε φόρο σε αυτούς που έχουν περιουσία στο εξωτερικό. Προσοχή ο φόρος θα μπει στην περιουσία και όχι στο εισόδημα. Δεν μπορεί εκείνος που έχει ένα δυάρι στην Πατησίων να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και εκείνος που έχει μεγάλη περιουσία στα εξωτερικό να απαλλάσσεται. Θα φορολογηθούν και αυτοί. Έχουμε τα στοιχεία”, δήλωσε στο newsit.gr αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, εκτός από τα ακίνητα, στα τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει η φορολόγηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν Ελληνες στο εξωτερικό, των ομολόγων, καθώς και άλλων επενδύσεων. Όμως, στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι για να εφαρμοστούν οι επιλογές του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει απαραιτήτως να συμφωνήσουν και οι Θεσμοί.

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version