Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Φρεγάτα Κίμων: Το high tech πλοίο δεν έχει αντίπαλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Φρεγάτα Κίμων: Το high tech πλοίο δεν έχει αντίπαλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επιβεβαιώνουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – αυτοψίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν, όσα υπόσχονται οι Γάλλοι κατασκευαστές.

Ότι δηλαδή τα νέα αποκτήματα του Στόλου θα είναι «τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από τις υπό ναυπήγηση φρεγάτες «ΦΟΡΜΙΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» μέσα στο υπόστεγο της Naval Group.

Ταυτόχρονα, όσα κατέγραψε ο φακός τόσο μέσα όσο και πάνω στην ελληνική φρεγάτα καταδεικνύουν ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του πλοίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο, με την τοποθέτηση και των τελευταίων ηλεκτρονικών συστημάτων, αισθητήρων αλλά και των οπλικών συστημάτων που θα φέρει η «ΚΙΜΩΝ».

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ο κεντρικός ιστός PSIM, ο οποίος φέρει τον κύριο όγκο των αισθητήρων του πλοίου που αφορά την έρευνα και στοχοποίηση πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει τοποθετηθεί αφού ήδη έχει δοκιμαστεί στον προβλήτα. 

Πάνω του, κυριαρχεί το πανίσχυρο ραντάρ SEA-FIRE με τεχνολογία AESA (Active Electronically Scanned Array), το οποίο διαθέτει εμβέλεια που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα «κλειδώνοντας» ουσιαστικά όλο σχεδόν το Αιγαίο.

Κανένα άλλο ναυτικό στην περιοχή, πόσο μάλλον το Τουρκικό, δεν διαθέτει αντίστοιχων δυνατοτήτων ραντάρ και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας άγνωστο έως τώρα ακόμα και σε συμμαχικές χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στο πρόστεγο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», ήδη έχει τοποθετηθεί το πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών.

Το συγκεκριμένο πυροβόλο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων χωρίς καμία ιδιαίτερη τροποποίηση τα πυρομαχικά Vulcano, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά σε σχέση με τα συμβατικά πυρομαχικά, ειδικά για την αντιμετώπιση στόχων όπως μη επανδρωμένα UAV, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ευρύτατα στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων.

Καθοδηγούνται σε αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα, με λειτουργίες Ballistic Extended Range, Guided Long Range και Guided Long Range Infra-Red. Mε τα Vulcano στη «φαρέτρα» τους οι FDI θα έχουν δίπλα στο RAM και στα πυροβόλα Narwal των 20 χιλιοστών ένα επιπλέον όπλο για την εγγύς προστασία των πλοίων.

Eμφανές στο πίσω μέρος της «ΚΙΜΩΝ» και πάνω από το κλειστό υπόστεγο το οποίο θα φιλοξενεί το οργανικό ελικόπτερο του πλοίου – τα MH-60 Romeo που προορίζονται για τις FDI – έχει ήδη τοποθετηθεί η βάση του RAM με τους 21 πυραύλους. Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο διαφοροποιεί τις ελληνικές από τις γαλλικές Belharra μαζί με τον διπλάσιο αριθμό εκτοξευτών Αster καθώς οι ελληνικές θα διαθέτουν 32 Aster 30 ενώ οι γαλλικές 16 αν και το Marine Nationale ήδη προσανατολίζεται και αυτό στην ελληνική διαμόρφωση της FDI.

O Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί τόσο τη γέφυρα της «ΚΙΜΩΝ» όσο και την «καρδιά» της φρεγάτας, το Κέντρο Μάχης του πλοίου. 

Στις ελάχιστες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί οι υπερσύγχρονες κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών από τις οποίες τα εξειδικευμένα μέλη του πληρώματος θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες του πλοίου και δυνατότητα χρήσης του συνόλου των όπλων.

Ενδεικτικό του τρόπου που χτίζονται οι Belharra είναι και το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα τμήματα της υπό κατασκευή φρεγάτας υπάρχουν οθόνες που δείχνουν την πορεία των εργασιών όπως και mini tablet στα οποία αποτυπώνεται κάθε εργασία αλλά και όσα υπολείπονται για την ολοκλήρωση κάθε συστήματος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς /Πηγή: Onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις