Ελλάδα

Φρεγάτα «Ψαρά»: Η «high risk» αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού δίπλα στα ιρανικά πλοία

Η κατάρριψη δύο drones των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν τα ξημερώματα της Κυριακής (7.7.24), λίγες ώρες μετά από τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού από τη Ναυτική Βάση στο Τζιμπουτί ήταν μια ακόμα απόδειξη της ετοιμότητας του πληρώματος αλλά και της αποφασιστικότητας να φέρει με επιτυχία εις πέρας κάθε αποστολή που αναλαμβάνει, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων στην «καυτή» θαλάσσια περιοχή.

Αξιοποιώντας στο 100% τα μέσα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να δίνει διαπιστευτήρια ναυτοσύνης, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των στελεχών του με παρουσία σε μια σειρά από αποστολές.

Πέρα από την απόλυτα επιτυχημένη χρήση του πυροβόλου των 127mm, το οποίο με καταιγισμό εκρηκτικών βλημάτων κατέστρεψε ένα από τα drones σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 μιλίων, ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η αποτελεσματικότητα του made in Greece anti-drone ηλεκτρονικού συστήματος  της ΕΑΒ το οποίο με συνεχής παρεμβολές (jamming) κατάφερε και εξουδετέρωσε τον έλεγχο του drone από τον Σταθμό Εδάφους στην Υεμένη με αποτέλεσμα να καταπέσει στη θάλασσα και να καταστραφεί.

«High risk αποστολή»

Όλα τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεση του το Αρχηγείο Στόλου, τόσο από την τρίμηνη παρουσία της φρεγάτας «Ύδρα» στην περιοχή όσο και από τις πρώτες τρεις εβδομάδες τις οποίες επιχειρεί εκεί η φρεγάτα «Ψαρά», δείχνουν ότι πρόκειται για μια «high risk» αποστολή όπως χαρακτηρίζεται με τον κίνδυνο να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι οποίες επιβεβαιώνονται από ανώτατη στρατιωτική πηγή, η δυσκολία της αποστολής έγκειται στο γεγονός ότι οι Χούθι έχουν άριστη πληροφόρηση τόσο για την θέση των εμπορικών πλοίων, τα οποία αποτελούν στόχους, όσο και για τα πολεμικά πλοία τα οποία τα συνοδεύουν. Πηγή των πληροφοριών αποτελούν τα πολεμικά πλοία του Ιράν τα οποία περιπολούν συνεχώς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και διαθέτουν πλήρη εικόνα για τις θέσεις και τις κινήσεις όλων των πλοίων. Έτσι, οι Χούθι γνωρίζουν με λεπτομέρειες που να «σημαδέψουν» τόσο με τα μη επανδρωμένα drones όσο κυρίως με τους πολύ πιο επικίνδυνους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους.

Αντίστοιχες πληροφορίες διαθέτουν φυσικά τόσο τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ASPIDES» όσο και οι Μονάδες Επιφανείας των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και των υπόλοιπων δυτικών κρατών που έχουν αναλάβει τη συνοδεία και προστασία των εμπορικών πλοίων στα Στενά του Bab AlMandab και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ότι αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους, η ενημέρωση στα πλοία επιφανείας δίνει ελάχιστο χρόνο αντίδρασης στα πληρώματα την ώρα που οι πύραυλοι σε αντίθεση με τα πολύ αργά drones προσεγγίζουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ακόμα και Μονάδες Επιφανείας με πολύ πιο σύγχρονα συστήματα από αυτά των Ελληνικών ΜΕΚΟ σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να εντοπίσουν έγκαιρα τις επερχόμενες απειλές.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αποστολές τις οποίες έχουν έως τώρα αναλάβει οι δύο φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερης δυσκολίας. Παρόλα αυτά τα πλοία του Στόλου βρίσκονται εκεί στην πρώτη γραμμή για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Την ώρα που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν πολύ πιο σύγχρονες Μονάδες, εμφανίζονται διστακτικές να στείλουν τα πλοία τους στον Κόλπο του Άντεν.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

 

 

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα