«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας». Αυτό δήλωσε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ (σ.σ. δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε εδώ) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην συνέχεια ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που προέκυπτε ήδη από τα ρεπορτάζ και για το οποίο σας είχε ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr:
Ότι Ελλάδα και Γαλλία ανακοινώνουν σε λίγες ώρες την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας και την απόκτηση -από την πλευρά της Ελλάδας- γαλλικών φρεγατών Belharra.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση αν είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ανέφερε: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί (σ.σ. Τρίτη, 28.09.2021) θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας».
Οι εξελίξεις με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra
Ώρα, λοιπόν, για γαλλική «ασπίδα» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έχουν στα σκαριά Αθήνα και Παρίσι. Η αμυντική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν την Τρίτη, 28.09.2021, οι δύο πλευρές αλλά και η ενίσχυση του ελληνικού στόλου με υπερσύγχρονα γαλλικά πολεμικά πλοία, έρχονται να ταράξουν τα νερά στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.
Click4more: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει καλά τα όριά μας – Θα παραδώσω πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι νέοι εξοπλισμοί σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, θα αποτελούν ένα ενιαίο οπλικό σύστημα σε θάλασσα και αέρα, που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο Αιγαίο. Πρόκειται άλλωστε για όπλα που δεν διαθέτει η Άγκυρα και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, λόγω των ρητρών στις συμφωνίες που υπογράφονται με τη Γαλλία.
Γαλλική στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση απειλών και προκλήσεων
Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στο πεδίο των εξοπλισμών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα παραλάβει 3 φρεγάτες FDI Belharra ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής μίας ακόμη φρεγάτας -αν η Αθήνα το επιθυμεί, και 3 κορβέτες Gowind συν μία εάν η Αθήνα το επιθυμεί.
Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τις 4 MEKO και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind. Ένα χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες. Κάθε χρόνο από το 2023 θα παραδίδεται και μια έτοιμη MEKO.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κορβέτες Gowind είναι μεν μικρότερες σε μέγεθος, αλλά έχουν δύο φορές την πολεμική ισχύ των φρεγατών MEKO που έχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα.
Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός
Τα εν λόγω πλοία είναι εξοπλισμένα με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο συστημάτων γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας EXOCET και κορυφαία ανθυποβριακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.
Με πληροφορίες από: ΕΡΤ / ΣΚΑΪ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ.