Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Φρεγάτες Belharra: Τo ραντάρ SEA FIRE που «έπιασε» Ουαλία και η εξέλιξη της ναυπήγησης των 3 ελληνικών FDI

Φρεγάτες Belharra: Τo ραντάρ SEA FIRE που «έπιασε» Ουαλία και η εξέλιξη της ναυπήγησης των 3 ελληνικών FDI

Την ώρα που το Marine Nationale ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού τα Sea Trials για την πρώτη γαλλική φρεγάτα FDI «Amiral Ronarc’h» προκειμένου να παραδοθεί το πλοίο στις αρχές του 2025, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και στα τρεις πλέον ελληνικές Belharra.

Οι θαλάσσιες δοκιμές της πρώτης φρεγάτας FDI που βγαίνει από τα ναυπηγεία της Lorient κρίνονται ως καθοριστικές για την εξέλιξη του προγράμματος και αναμένεται να βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα γαλλικά ναυπηγεία. Με στόχο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανά προβλήματα, ώστε όταν αρχίσουν οι ανάλογες δοκιμές στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Η πρώτη εικόνα από τις εν όρμω δοκιμές της «Amiral Ronarc’h» ικανοποιεί απόλυτα σύμφωνα με πληροφορίες τους κατασκευαστές, τόσο μηχανολογικά έπειτα από την εκκίνηση των κινητήρων όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι οι δυνατότητες σε εμβέλεια αλλά και εντοπισμό κάθε είδους στόχων του υπερσύγχρονου πανίσχυρου ραντάρ SEA FIRE. «Όταν απλά το ενεργοποιήσαμε στον προβλήτα των ναυπηγείων είδαμε εικόνα έως την Ουαλία» φέρονται να ανέφεραν οι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά και τα Στελέχη του Marine Nationale.

Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν σε «game changer» ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στον εντοπισμό και τη στοχοποίηση εκτινάσσοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ναυτικού που θα το έχει στη «φαρέτρα» του. Και θα μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους 32 πανίσχυρους πυραύλους ASTER 30. Tην ίδια ώρα πληροφορίες του Onalert.gr, αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή από την Thales του ECM το οποίο θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και  μπορεί να συνεργαστεί τόσο με το SEA FIRE όσο και με τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίου. Το καινούργιο ECM αναμένεται να εξοπλίσει εκτός από τις φρεγάτες FDI – ελληνικές και γαλλικές – και τα γαλλικά αντιτορπιλικά HORIZON, τα οποία σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστούν τα επόμενα χρόνια.

F-601 «ΚΙΜΩΝ»

Οι δοκιμές στη θάλασσα για την πρώτη ελληνική FDI αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Οκτώβριο. Ήδη στο πλοίο έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί το PSIM. Από τις αρχές Μαρτίου έχουν αρχίσει οι εν όρμω δοκιμές με ελέγχους στο σύστημα πρόωσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση των πρώτων 2 Aster 30 Vertical Launching Systems, ενώ η ενεργοποίηση του CMS στο σκάφος έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου.

F-602 «ΝΕΑΡΧΟΣ»

Ήδη δοκιμάζεται το PSIM του πλοίου το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί στο σκαρί  έπειτα από την καθέλκυση της φρεγάτας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ξεκινούν δοκιμές για τα συστήματα CMS και MFR εντός Απριλίου, ενώ η συναρμολόγηση του πλοίου στην σκεπαστή ξηρά δεξαμενή έχει ολοκληρωθεί με την τελευταία τοποθέτηση του μπλοκ της τρόπιδας.

F-603 «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Τα 26 από τα 27 μπλοκ γάστρας είναι ήδη στο ναυπηγείο, ενώ το τελευταίο κατασκευάζεται  στο Ναυπηγείο Σαλαμίνας και θα παραδοθεί τον Ιούλιο. Συνεχίζεται η συναρμολόγηση των  τμημάτων αλουμινίο, το PSIM βρίσκεται σε φάση προεξοπλισμού και σύντομα ξεκινά η τοποθέτηση του εξοπλισμού και των καλωδιώσεων. Η τρόπιδα είναι υπό προετοιμασία στην σκεπαστή δεξαμενή και αναμένεται να τοποθετηθεί εντός Απριλίου.

Ο υπερσύγχρονος σχεδιασμός των πλοίων

Η FDI, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι η φρεγάτα του 21ου αιώνα. Ενσωματώνοντας νέες δυνατότητες στην αιχμή της τεχνολογίας, διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες για να παραμείνει ετοιμοπόλεμη  απέναντι σε αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές σε όλους τους τομείς και σε όλα τα μέτωπα πολέμου.

Η ενσωμάτωση σε αυτή μιας πληθώρας τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της μάχης, με τέλειο τρόπο για μια φρεγάτα, παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών καινοτομιών και βελτιώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν το σταθερό ραντάρ Sea Fire σταθερής διάταξης 4 πάνελ, μια μοναδική και καινοτόμο ολοκληρωμένη λύση για την καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών (ιδιαίτερα drones), με εγγενή ικανότητα επιβίβασης και χειρισμού drone 700 κιλών (όπως το VSR 700), σχεδιασμένη από την αρχή για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ολόκληρος ο σχεδιασμός του πολεμικού πλοίου βασίζεται σε μια υπερσύγχρονη ψηφιακή αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας κέντρα δεδομένων και εικονικές εφαρμογές τόσο για το σύστημα μάχης όσο και για το σύστημα ελέγχου πλατφόρμας. Εκτός από τις νέες δυνατότητες με επίκεντρο τα δεδομένα, όπως η έξυπνη συντήρηση ή η ικανότητα επεξεργασίας μαζικών δεδομένων και παροχής πληροφοριών και υπεροχής στη λήψη αποφάσεων, αυτή η καινοτόμος ψηφιακή αρχιτεκτονική καθιστά τις FDI αρθρωτές και επεκτάσιμες.

Ο σχεδιασμός των FDI βασίζεται στην κληρονομιά της γαλλικής παραλλαγής των φρεγατών FREMM, μαχητικά πλοία με αποδεδειγμένη μαχητική αξία και ενσωματώνει το retex του γαλλικού ναυτικού που βασίζεται στην επιχειρησιακή επιτυχία των γαλλικών FREMM (βραβεία Hook Them) που απονέμονται από τον 6 ο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ στις γαλλικές FREMM 3 συνεχή χρόνια (2020, 2021, 2022), ασκήσεις Formidable SHIELD 2019 και 2023, στις οποίες οι γαλλικές FREMM διακρίθηκαν εκτοξεύοντας Aster εναντίον εξαιρετικά περίπλοκων στόχων, με «αποδεδειγμένες πολεμικές» ικανότητες στην Ερυθρά Θάλασσα αυτήν τη στιγμή, κατά βαλλιστικών πυραύλων και drones.

Το σύστημα μάχης SETIS της Naval Group, το οποίο εξοπλίζει επίσης τις FDI σε αναβαθμισμένη έκδοση, είναι SEA/COMBAT PROVEN. H FDI διατηρεί τις υπερσύγχρονες δυνατότητες των γαλλικών FREMM, αλλά φέρνει στο τραπέζι συστήματα νέας γενιάς για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών, όπως το ραντάρ SEA FIRE.

Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις