Ο διαγωνισμός «παγώνει»με διαταγή του προέδρου του ΙΑ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Αθανάσιου Σερμιέ ο οποίος έκανε δεκτή την αίτηση εκδόσεως προσωρινής διαταγής τριών υποψηφίων που εγκαλούσαν το ΑΣΕΠ για αδιαφάνεια και αυθαιρεσία σχετικά με τον διαγωνισμό του 2017.
Παράλληλα, ο Αθανάσιος Σερμιέ διέταξε να διατηρηθεί σε ισχύ η σύμβαση εργασίας των προσωρινώς επιτυχόντων με βάση τον πίνακα κατάταξης του επίμαχου διαγωνισμού.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι τρεις υποψήφιοι, ενώ η αίτηση ακύρωσης-προσφυγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του 2019.
Αναλυτικότερα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει:
«Υποχρεώνει τη διοίκηση – σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 8 του ΠΔ 18/1989 και μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των αιτήσεων αναστολής – να απέχει από κάθε ενέργεια ερειδόμενη επί της προσβαλλόμενης πράξεως, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή των- ορισμένου χρόνου- συμβάσεων των αιτουσών, με βάση τις οποίες εργάζονται στα αναφερόμενα στην ως άνω αίτηση δικαστήρια της επικράτειας».
Οι τρεις στην αίτηση που κατέθεσαν στο Εφετείο μέσω του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρου Πάνου Λαζαράτο, μεταξύ των άλλων, ανέφεραν:
α) έλλειψη αιτιολογίας κατά την διαμόρφωση των οριστικών πινάκων σε σχέση με τους προσωρινούς,
β) αδικαιολόγητη ανατροπή του μέτρου κρίσεως του ΑΣΕΠ σε σχέση με τον έλεγχο συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών και της προϋπηρεσίας των υποψηφίων σε σχέση με το αντικείμενο της υπό προκήρυξη θέσεως και
γ) παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ασφάλειας δικαίου.
Σύμφωνα με νομικούς, η προσωρινή αυτή διαταγή ανοίγει το δρόμο σε όσους έχουν συνάψει συμβάσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης επί τη βάσει των προσωρινών πινάκων κατάταξης να ζητήσουν ανάλογη προσωρινή δικαστική προστασία και επέκταση των συμβάσεών τους.
Τέλος, ανακύπτει θέμα στο ΑΣΕΠ γιατί άλλοι δικαστικοί γραμματείς θα εργάζονται επί τη βάσει προσωρινών πινάκων κατάταξης και άλλοι επί τη βάσει οριστικών, οι οποίοι (οριστικοί) μάλιστα είναι πλέον αμφίβολο (με βάση τις προσφυγές) αν είναι έγκυροι”.