Ποιο Καλοκαίρι; Η Φθινοπωρινή Ισημερία 2017 έρχεται! Η πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου σε λίγες ώρες τελειώνει και το Φθινόπωρο θα πάρει τη θέση του. Η εποχή που πέφτουν τα φύλλα και ξεκινούν οι πρώτες βροχές είναι έτοιμη να μας χαρίσει δροσερές μέρες και μαγευτικά φθινοπωρινά τοπία. Η Google τιμά με doodle την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.
Φθινοπωρινή Ισημερία 2017 και Φθινόπωρο 2017
Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το Φθινόπωρο. Τότε θα συμβεί η Φθινοπωρινή Ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Σηματοδοτείται έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.
Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει. Μέχρι η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.
Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία
Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου. Τότε το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Η Φθινοπωρινή Ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.
Οι ονομασίες εαρινή και Φθινοπωρινή Ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες. Στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Ισημερία στην αστρονομία
https://www.youtube.com/watch?v=To-oFiyd6Dc
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα. Διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Η ίση μέρα και ίση νύχτα δεν είναι την ισημερία!
Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες.
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.
Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Και κάπως έτσι η google τιμά τη μέρα αυτή με doodle και με τη Φθινοπωρινή Ισημερία 2017 θα αρχίσει φέτος το Φθινόπωρο!